EXCELSIOR

Excelsior knokt zich terug bij RKC Waalwijk en houdt een punt over

Julian Baas is uitzinnig na zijn mooie vrije trap bij RKC Waalwijk-Excelsior
Julian Baas is uitzinnig na zijn mooie vrije trap bij RKC Waalwijk-Excelsior © Orange Pictures - Joris Verwijst
In de eredivisie heeft Excelsior zaterdagavond een gelijkspel behaald op bezoek bij RKC Waalwijk. De Kralingers stonden met 2-0 achter in het Mandemakers Stadion, maar speelden uiteindelijk met 2-2 gelijk.
Een goed gevulde reservebank is bij Excelsior dit seizoen geen vanzelfsprekendheid. De Kralingers hadden al een flinke lijst der afwezigen en daar kwamen met Mimeirhel Benita en Derensili Sanches Fernandes deze week nog eens twee spelers bij. Dat betekende dat hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen met Ian Smeulers slechts één verdediger bij de wissels had. De Westlander nam zelfs maar zes reservespelers mee naar uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.
Marinus Dijkhuizen na RKC-Excelsior (2-2): 'Dit was één van onze slechtste wedstrijden'
Het verschil tussen beide ploegen bedroeg voor aanvang van dit duel slechts drie punten. Excelsior begon wel als de nummer negen van de eredivisie aan deze confrontatie. RKC Waalwijk stond met een vijftiende plek net boven 'de rode streep'.

Excelsior heeft een aanloop nodig

De thuisploeg zette vanaf het begin direct aan. De eerste goede kans in dit duel kwam van de voet van Filip Stevanovic. De Serviër haalde op de rand van het zestienmetergebied van Excelsior uit. Hij dwong met zijn schot doelman Stijn van Gassel tot een redding. Diezelfde keeper redde even later spectaculair op de gevaarlijk opduikende Chris Lokesa. De aanvallende middenvelder van RKC kopte daarna een voorzet van Julian Lelieveld naast.
Na het openingskwartier ging de Waalwijkse storm liggen, maar RKC Waalwijk zou de score halverwege de eerste helft alsnog open. Op aangeven van Lelieveld maakte Yassin Oukili de 1-0.
Yassin Oukili viert zijn doelpunt voor RKC Waalwijk tegen Excelsior
Yassin Oukili viert zijn doelpunt voor RKC Waalwijk tegen Excelsior © Orange Pictures - Joris Verwijst
Excelsior schrok wakker van dit doelpunt, want de Kralingers zochten daarna de aanval. RKC Waalwijk-doelman Etienne Vaessen verwerkte een schot van Siebe Horemans niet goed, maar hij was wel bij de les op de rebound van Cisse Sandra. Even later pakte Vaessen een poging van Lazaros Lamprou. De Kralingers verdienden op basis van het offensieve spel in het slotkwartier van de eerste helft minimaal een goal. Die bleef echter uit.

Baas boven baas

Meteen na de pauze stichtte Lokesa namens RKC Waalwijk gevaar. De Congolese Belg vond Van Gassel op zijn weg. Ruim tien minuten na de rust werd Excelsior pas weer dreigend. Couhaib Driouech strafte slordig balverlies van de thuisploeg niet af. De buitenspeler trapte de bal na zijn versnelling over.
Redouan El Yaakoubi na RKC-Excelsior (2-2): 'Je moet blij zijn met een punt'
Op het uur slikte Excelsior de tweede treffer van de avond. Wederom mocht Oukili een feestje vieren. De RKC Waalwijk-middenvelder haalde buiten het zestienmetergebied uit en had de mazzel dat zijn schot afweek via Kralingse benen (2-0). De thuisploeg liet het hier niet bij zitten en maakte werk van nog meer doelpunten. Dankzij Van Gassel werd een grotere achterstand voorkomen. Aanvoerder Michiel Kramer schoot de bal op de keeper van Excelsior.
Julian Baas blijft opvallend nuchter na mooie vrije trap bij RKC-Excelsior
Maar Excelsior weigerde op te geven. Hoofdtrainer Dijkhuizen wisselde aanvallend en die keuze pakte goed uit. Zo knikte invaller Nikolas Agrafiotis een voorzet van Driouech richting de goal van de thuisploeg. Uiteindelijk verwerkte Dario Van den Buijs die kopbal in eigen doel (2-1). Daarna drukte Excelsior door. Julian Baas nam de bezoekers bij de hand. Met een schitterende vrije trap zette hij de 2-2 op het scorebord.
Zo klonk de 2-2 van Julian Baas bij RKC Waalwijk-Excelsior op Radio Rijnmond
Beide ploegen gingen na deze gelijkmaker voor het winnende doelpunt. Kramer kreeg in de blessuretijd de beste kans. De spits van RKC Waalwijk kopte de bal dichtbij het doel op Van Gassel. De keeper sleepte met zijn belangrijke reddingen wederom een punt uit het vuur.

RKC Waalwijk - Excelsior 2-2 (1-0)

21' 1-0 Yassin Oukili
60' 2-0 Yassin Oukili
74' 2-1 Dario Van den Buijs (eigen doelpunt)
80' 2-2 Julian Baas
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Widell, Nieuwpoort (76' Naujoks), Zagré; Baas, El Yaakoubi, Sandra (68' Agrafiotis); Lamprou (68' Uddenäs), Parrott (76' Omorowa), Driouech
Kijk hieronder naar de NOS Sport-samenvatting van RKC Waalwijk-Excelsior:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl