KERK

De kogel is door de Grote Kerk: historisch gebouw wordt 'huiskamer van Vlaardingen'

De toren van de Grote Kerk en het Van Peteghem-orgel
De toren van de Grote Kerk en het Van Peteghem-orgel © Omroep Vlaardingen
De Grote Kerk van Vlaardingen is een markant, historisch gebouw dat het beeld van het oude centrum bepaalt. Maar het is al een jaar stil in de kerk. De protestantse gemeente kan het beheer en onderhoud niet meer betalen en heeft het gebouw in de verkoop gedaan.
De nieuwe bestemming is nu bekend: de bibliotheek van Vlaardingen verhuist naar de Grote Kerk. Er komt ook horeca en een gemeenschappelijke ruimte. Martijn Bok van Stadsherstel Maassteden is tevreden over de nieuwe bestemming, vertelt hij aan Omroep Vlaardingen: "Heel snel kwam het verhaal van Bibliotheek de Plataan naar boven. Dat gaf ons één hele stevige poot voor de toekomstige invulling."
De bibliotheek zelf is ook blij met de nieuwe locatie. "Ons huidige gebouw voldoet niet meer. De plannen die er liggen, zijn echt super. Daar word je heel blij van", zegt Marian Klaren. En ook voorzitter Ben van der Velde van de Stichting Van Peteghem-orgel Vlaardingen is content met de toekomstplannen voor de kerk.

Mozart

Het Van Peteghem-orgel stamt uit het jaar 1764 en komt uit Gent, waar het nog is bespeeld door Mozart. Sinds 1819 staat het orgel in de Grote Kerk in Vlaardingen. "We maakten ons eerst echt zorgen om de akoestiek en de luchtvochtigheid. We zijn erg blij met de gesprekken die er zijn geweest. Er zijn voorbeelden in Nederland dat er gewoon een muur voor is gezet want een orgel is niet belangrijk. We zijn het er hier allemaal over eens dat dit orgel behouden en bespeelbaar moet blijven", zegt Van der Velde.
Het Van Peteghem-orgel blijft behouden
Het Van Peteghem-orgel blijft behouden © Omroep Vlaardingen
De komende tijd wordt de Grote Kerk verbouwd. Martijn Bok: "Het hele midden gedeelte, de zogeheten middenbeuk, wordt niet volgebouwd. In de zijbeuken komen vergaderruimten, kantoren en de bibliotheekkasten. En daarmee blijft het middengedeelte flexibel inzetbaar en dat moet echt een huiskamer voor de stad worden. Waar je ook een kop koffie kunt halen en waar evenementen kunnen plaatsvinden."
In buurgemeente Schiedam is de bibliotheek ook gevestigd in een historisch gebouwd. Daar is de Korenbeurs verbouwd tot bieb. De Vlaardingse bibliotheek heeft contact met de 'buren', maar er zijn ook bezoeken geweest aan onder meer Vught en Mechelen, waar ook kerken zijn omgevormd tot bibliotheken.

Nog zeker anderhalf jaar wachten

Martijn Bok laat weten dat het nog wel even duurt voordat de nieuwe 'huiskamer van Vlaardingen' open gaat: "Verwacht niet dat het aankomende zomer open gaat. Het kan zeker wel anderhalf tot twee jaar duren. Maar, we doen ons best om het zo snel mogelijk te doen. Dat is voor iedereen van belang."
Dit is een verhaal van onze mediapartner Omroep Vlaardingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl