DIEFSTAL

Tienduizenden euro's buit en 'alles gesloopt' bij meerdere inbraken bij scoutingclubs

Niet alleen voor duizenden euro's gestolen, de vandalen hebben ook flink huisgehouden in de clubhuizen
Niet alleen voor duizenden euro's gestolen, de vandalen hebben ook flink huisgehouden in de clubhuizen © Tasmaniagroep
Een ramp voor twee scoutinggroepen aan de Brielse Maas: er is ingebroken in hun clubhuizen en voor tienduizenden euro's aan materieel gestolen en schade veroorzaakt. De clubs zijn daarom crowdfundingsacties gestart. "Alles wat kapot kon, hebben ze gesloopt."
Het gaat om scoutinggroepen Tasmaniagroep in Brielle en Albert Schweitzer Groep (ASG) in Rozenburg. Op woensdag en donderdag werd meerdere keren toegeslagen bij beide verenigingen. "Woensdag zijn ze na twaalven binnen geweest bij beide groepen", vertelt Charissa van den Brink, leider bij de zeeverkenners van de Tasmaniagroep.
De clubhuizen van de scoutinggroepen staan vlak bij elkaar op een afgelegen terrein aan de Visserijweg in Brielle. Bij de inbraak op woensdagavond sloegen de dieven vooral toe bij ASG. Bij de Tasmaniagroep werd ook ingebroken, maar daar werden vooral dingen gesloopt en nog weinig meegenomen.
Een dag later was het opnieuw raak. Bij Tasmania wordt een aantal buiten- en binnendeuren ingetrapt en worden ook heel wat spullen meegenomen. In één geval werd een deur zelfs zo hard ingetrapt dat er een scheur in de muur ontstond.
De dieven kwamen binnen door een ruit in te gooien, maar voor de zekerheid hebben ze ook nog even de rest gesloopt
De dieven kwamen binnen door een ruit in te gooien, maar voor de zekerheid hebben ze ook nog even de rest gesloopt © Tasmaniagroep

Buitenboordmotoren en navigatieapparatuur gestolen

Bij Tasmania werden dure navigatieapparatuur en een buitenboordmotor gestolen. Bij ASG ging het onder andere om een lasapparaat, twee buitenboordmotoren en twee complete marifoon- en portofoonsets (waarmee schepen communiceren).
Daarnaast werden bij beide clubhuizen ruiten ingegooid en deuren met grof geweld gesloopt. De schade loopt in de tienduizenden euro's. "Alles wat kapot kon, hebben ze gesloopt", zegt Merel van Marion van ASG. "We hebben twee zoldertjes voor de jonge leden. Daar staan een televisie en een PlayStation. Die tv hebben ze kapot gegooid en de PlayStation is verdwenen. Zelfs het servies is kapot gegooid."
Op foto's is te zien hoe beide clubhuizen volledig overhoop zijn gehaald. Zelfs de keukenkastjes moesten het ontgelden, en er lijkt geen deur meer over zónder groot gat erin.
Zelfs de keuken bij de Tasmaniagroep moest het ontgelden
Zelfs de keuken bij de Tasmaniagroep moest het ontgelden © Tasmaniagroep
Zelfs het servies is kapotgegooid
Zelfs het servies is kapotgegooid © ASG
Bij beide clubs is bijna geen deur meer over waar géén gat in is getrapt
Bij beide clubs is bijna geen deur meer over waar géén gat in is getrapt © ASG

130e verjaardag schip

Met name de diefstal van de navigatiesystemen en de buitenboordmotoren vallen de clubs zwaar. "Zonder de navigatiesystemen mogen we het water niet op", vertelt Charissa. "En de motoren zijn er voor de veiligheid. Zo kunnen we snel het water op als dat nodig is en iedereen naar de kant brengen."
De inbraak is nog eens extra zuur voor de Tasmaniagroep, omdat zij midden in de voorbereiding zitten voor de 130e verjaardag van hun schip de Rambonnet. "Ook nieuwe materialen die voor de Rambonnet waren aangeschaft hebben de daders meegenomen", zegt de scoutinggroep.
"Bij het schip is gelukkig niet ingebroken, maar de sleutels zijn wel meegenomen. We hebben nu dus alle sloten veranderd en bij voorbaat de waardevolle spullen uit het schip gehaald", zegt Charissa.
Binnenkort viert Tasmaniagroep de 130ste verjaardag van hun schip De Rambonnet
Binnenkort viert Tasmaniagroep de 130ste verjaardag van hun schip De Rambonnet © Tasmaniagroep

Verzekering

De clubs zijn verzekerd, maar Charissa heeft daar weinig verwachtingen van. "Onze buitenboordmotor was vijftien jaar oud. Voor de verzekering heeft die nog een waarde van zo'n 150 euro. Maar wij hebben wel een nieuwe nodig, en dat kost al snel een paar duizend euro."
"Wij hebben een soortgelijk verhaal gehoord", zegt Merel. "Onze voorzitter is er heel druk mee bezig, maar ik durf nog niet te zeggen hoe dat ervoor staat. We zijn in ieder geval heel erg geschrokken."
Dat de inbraak in het winterseizoen heeft plaatsgevonden, betekent dat er voor nu geen activiteiten hoeven worden afgelast. "Beter nu dan vlak voor de zomer", verzucht Charissa. "We hebben even de tijd om voor het zomerseizoen alles weer op orde te krijgen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl