nieuws

Waarom worden rode lampen geassocieerd met dames van lichte zeden?

Een van de bekendere straten van de hoofdstad.
Een van de bekendere straten van de hoofdstad.
In deze uitzending zochten wij haak- en breipatronen voor een babypop, verdiepten wij ons in de crematiegewoonten van de Benelux en gaf de strenge, doch eerlijke jury van de Rijnmond Leesclub haar oordeel over 'Het tegenovergestelde van de mens' van schrijfster Lieke Marsman.

Asgrijs

Dirk Eijk stelde ons de volgende vraag: Ik heb zelf in België gewerkt. Als je daar overlijdt, en je wordt gecremeerd, gaat daarna de familie naar de broodmaaltijd. Tot slot krijgt jouw familie de as direct mee.
In Nederland duurt dat 2 à 3 maanden, en in België maar een uurtje. Wat doen ze in die twee maanden? In Duitsland zijn ze nog efficiënter: de dag voor de dienst wordt de overledene gecremeerd, bij de uitvaart staat de urn al klaar; de familie kan de as direct meenemen.
Antwoord: Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren. Daarna mogen de nabestaanden de asbus ophalen. Zo is er tijd voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek op de asresten. En hebben de nabestaanden tijd om na te denken over wat zij met de as van de overledene willen doen.

Driedimensionaal

Roel van Langen vroeg ons: Hoe werkt een 3D-bril precies?

Winterklus

Lia Meijer had een praktische vraag: Waar kan ik een boekje of patronen vinden om kleertjes te haken/ breien voor de babypop van mijn kleindochter?
Antwoord: hier vind je allerlei patronen.

De notenkraker

Renate vroeg ons: Waarom zie je geen walnotenbomen in de stad, of bijvoorbeeld in parken?
Antwoord: Bij de Mullerpier schijnen er een paar te staan, op de begraafplaats in Crooswijk en in het Ommoordse veld, vlakbij de kinderboerderij. In de praktijk blijkt dat sommige walnootbomen (de niet-winterharde) nogal eens met vorstschade kampen. Wellicht is dat de reden waarom je ze niet meer zo vaak ziet en ze hebben veel ruimte en zon nodig en dat is ook niet altijd makkelijk te vinden in een stad.

Vandaag is rood...

Marijke van der Klugt wilde graag het volgende weten: Waarom worden rode lampen geassocieerd met prostitutie?
Antwoord:De kleur rood heeft al lang associaties met passie en gevaar. Maar of dat de echte reden is? Er zijn wat theorieën. Één theorie zou zijn dat de spoorwegwerkers in Amerika hun rode lantaarns bij de deur hingen van de prostituee die zij bezochten.
Een andere zou de bijbelse prostituee Rachab zijn geweest die haar huis in Jericho met rood touw decoreerde.En een laatste zou zijn dat in het oude China rode, papieren lantaarns werden gebruikt om bordelen mee aan te wijzen.

Bladerboel

Onze weer man Jules Geirnard vroeg: Wat gebeurt er met de herfstbladeren als die massaal gevallen zijn? Hoeveel wordt er daarvan opgeruimd?
Antwoord: Vanaf oktober zijn ruim 50 veegmachines en 500 medewerkers bezig om zo’n 2,3 miljoen kilo bladeren op te ruimen. Eerst worden alle wegen zoals fietspaden, rijwegen en voetpaden bladvrij gemaakt. Maar omdat dit jaar de bomen nogal vroeg waren zijn ze in september al begonnen met ruimen.

Een kenteken voor het leven

Jan Smink vroeg ons via Facebook: In Zwitserland zijn autonummerborden verbonden aan de persoon in plaats van aan de auto. Als je een andere auto koopt dan gaat jouw nummerbord mee, mits je in hetzelfde kanton blijft wonen. Wat is de reden dat wij in Nederland dat niet overnemen of zelfs hebben veranderd?
Antwoord: De Nederlandse staat koos voor kentekenplaten waarop een steeds recenter kenteken komt te staan. Dit vinden zij voor veel zaken eenvoudiger en zo kunnen potentiële kopers van 2e hands wagens meteen zien hoe oud een wagen is.

Stuur- of bakboord?

Isabel Bruijn wilde graag weten: Waarom heet bij zeilen het ‘bakboord’ bakboord en het ‘stuurboord’ stuurboord?
Luisteraar Hans Brouwer nam het voortouw en beantwoorde de vraag voor ons:
Vroeger zat de helmstok, die het roer bediende niet in het midden, maar aan de rechterzijde van het schip. Stuurboord dus. De lading werd gelost en geladen aan de linkerzijde van het schip, waar zich dus de bak met goederen bevond. Bakboord dus.

Rotterdampas

Lies van Tuil schoof aan bij ons in de bieb en fluisterde ons de volgende vraag in: Ik hoor aan alle kanten van mensen dat je op een Rotterdam-pas geld kan storten, klopt dat?
Antwoord: Inderdaad klopt dat! De gemeente Rotterdam heeft voor AOW’ers met een kleine beurs en kinderen van gezinnen met een kleine beurs een tegoed beschikbaar gesteld. Deze wordt gestort op de Rotterdampas. Voor AOW’ers is dit 375 euro per huishouden en voor kinderen is het leeftijdsgebonden. Het tegoed kan besteed worden in de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer. De winkels kan je vinden op de websites: aowtegoed.nl en jeugdtegoed.nl

Luister elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur naar Vraag het de Bieb op Radio Rijnmond voor vragen en antwoorden.​


💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl