ZOMERCARNAVAL

Na schiet- en steekpartijen tijdens laatste editie gaat avondprogramma Zomercarnaval op de schop

In 2023 werd het avondprogramma van het Zomercarnaval stilgelegd vanwege veiligheidsoverwegingen
In 2023 werd het avondprogramma van het Zomercarnaval stilgelegd vanwege veiligheidsoverwegingen © MediaTV
Het Zomercarnaval gaat op de schop. Aanleiding zijn de geweldsincidenten van de afgelopen editie. Om mee te doen aan het avondprogramma word je voortaan gecontroleerd en kom je op een terrein met hekken eromheen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb maandag bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad.
"Het avondprogramma op de vrijdag- en zaterdagavond is alleen mogelijk op één locatie in een gecontroleerde omgeving", schrijft de burgemeester. "Dit houdt in door middel van fouillering en visitatie, gecontroleerd en omheind."
De burgemeester benadrukt dat Rotterdam Unlimited "een belangrijk evenement" voor de stad is "met een lange historie en trouwe schare bezoekers", maar geeft tegelijkertijd aan dat dat niet ten koste van het veiligheidsgevoel mag gaan.

Afgelopen editie ging meerdere keren fout

Bij het afgelopen Zomercarnaval ging het op 28 en 29 juli meerdere keren fout tijdens Rotterdam Unlimited. Op één dag vonden twee schietpartijen plaats (waarvan één met meerdere gewonden), een steekpartij en werden maar liefst 28 mensen aangehouden. Ook werden een mes en een vuurwapen in beslag genomen. Het programma werd zelfs tijdelijk stilgelegd.
Na afloop van het festival klaagden de RET, politie, ambulance en ondernemers over een grimmige sfeer. Ook de gemeente geeft toe dat de problemen de laatste jaren zijn toegenomen en dat het festival in de huidige vorm niet meer acceptabel is.

Ander publiek

Volgens de politie verloopt het Zomerfestival gedurende de parade gemoedelijk, met vooral gezinnen langs de route. "Na de parade vertrekken de gezinnen en zien de partners een ander publiek", schrijft Aboutaleb.
Bij de tweede schietpartij tijdens Zomercarnaval 2023 vielen drie gewonden.
Bij de tweede schietpartij tijdens Zomercarnaval 2023 vielen drie gewonden. © JB Media
"Er wordt een toename van sterke drank op het evenemententerrein (Coolsingel) waargenomen", vervolgt de burgemeester. "Door het open karakter en de grote toestroom van bezoekers, is de toegangscontrole onvoldoende. De sfeer wordt grimmiger en het uit elkaar houden van diverse groepen genereert veel werk voor beveiliging en politie."

Ondernemers voelen zich onveilig

Niet alleen de handhaving, maar ook de ondernemers hebben volgens Aboutaleb last van de ellende rondom het Zomerfestival. "Ze voelen zich genoodzaakt extra beveiliging in te zetten om te kunnen exploiteren. Personeel voelt zich niet veilig om te werken en wordt lastiggevallen door bezoekers van het evenement."
Om al die redenen neemt de gemeente nu ingrijpende maatregelen, met als meest opvallende dat het avondprogramma achter hekken georganiseerd wordt.
Zomercarnaval 2023 - Archieffoto
Zomercarnaval 2023 - Archieffoto © Jacqueline Hofman
Eva van der Vegt, directeur van Rotterdam Unlimited, zegt te zijn geschrokken van de harde maatregelen. "Maar die schok heeft inmiddels wel plaatsgemaakt voor begrip. De veiligheid van onze bezoekers gaat natuurlijk boven alles. Deze maatregel hadden we op zich niet aan zien komen."
Wat de maatregelen betekenen voor het Zomercarnaval van volgend jaar, kan Van der Vegt nog niet zeggen. "Het is te vroeg om te bedenken hoe het evenement er volgend jaar uit gaat zien. We gaan ons nu verdiepen en bekijken wat er wel kan. En dan gaan we onze schouders eronder zetten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl