SINTERKLAAS

John kan amper rondkomen, maar organiseert toch een sinterklaasfeest voor kinderen uit de wijk

Superhulpsint John (l) met de Sint (r)
Superhulpsint John (l) met de Sint (r) © Rijnmond
Heel breed heeft John van Bruggen uit Rotterdam-Vreewijk het niet. Hij leeft van een uitkering en de voedselbank. Toch organiseert hij voor kinderen uit zijn wijk dit jaar een groot sinterklaasfeest, en betaalt dat grotendeels uit eigen zak. De rest van de maand moet hij zien rond te komen van het statiegeld van ingezamelde flessen.
Vol verwachting kloppen de harten van de kinderen in de kantine van SV Atomium in Vreewijk. Er worden liedjes gezongen, kinderen rennen vrolijk rond in pietenpakken. Met een grote glimlach ziet John, zelf met pietenmuts op, hoe de Sint en pieten worden verwelkomd door blije kinderen. “Je ziet ze opvrolijken. Ik word hier blij van. We hebben weer iets bereikt voor ze.”
John had ooit een eigen zaak, maar raakte in de schulden en kwam op straat terecht. Tegenwoordig gaat het weer beter met hem. Hij heeft een huurwoning in Vreewijk en zit in de wijkraad. Als vrijwilliger werkt hij bij de voedselbank, waar hij zelf ook voedselpakketten afneemt. Als geen ander weet John wat armoede is. “Ik pik zelfs lege flesjes van straat op voor het statiegeld.”
Zo zag het sinterklaasfeest van John, die leeft van een uitkering, eruit

Lege koelkast

Het raakt John in zijn hart als hij hoort dat kinderen in armoede moeten leven, vertelt hij. “Ik krijg foto’s van gezinnen met een lege koelkast. Ze hebben ook geen geld voor een verjaardagspartijtje, vakantie of Sinterklaas. Daar word ik emotioneel van.” Even stopt hij het gesprek omdat de emoties hem te veel worden. Daarna vervolgt hij: “Ik ga me daarom nog harder inspannen om iets te kunnen betekenen voor die kinderen.”
De afgelopen weken heeft John met andere vrijwilligers dag en nacht gewerkt om het sinterklaasfeest in Vreewijk mogelijk te maken. De zaalhuur en het pakpapier betaalt hij uit eigen zak, de cadeautjes worden gedoneerd door Jeugdzorg. “Ook de huur van de sint- en pietenpakken betaal ik zelf. Dat is alles bij elkaar toch de helft van mijn uitkering. Met het kleine beetje spaargeld wat ik nog had kwam ik net uit.”

Hart van goud

Roxanne is een alleenstaande moeder met zes kinderen en is ook naar Vreewijk gekomen. Ze leeft met haar gezin van een kleine bijstandsuitkering. “Dat is pittig en daarom maak ik hier gebruik van.” Een initiatief zoals dit is erg nodig volgens haar. “Je ziet hoe druk het hier is. Er hebben veel gezinnen last van armoede. Ze kunnen geen verjaardagen of feestdagen vieren. Geen kind zou een sinterklaasfeest moeten missen.”
Ze heeft grote bewondering voor John. “Het is een man met een hart van goud. Je ziet dat niet veel meer. Het is mooi hoe hij dit organiseert. Aan de andere kant denk ik: ‘Gemeente, help hem want hij kan ook een steuntje in de rug gebruiken.”??
Door de enorme hoeveelheid aanmeldingen voor het sinterklaasfeest, zijn de kinderen in twee groepen opgesplitst. John dacht op de valreep zelfs nog aan kinderen die zich niet hadden aangemeld. Die kwamen last minute nog binnen.
John kijkt met een glimlach van oor tot oor naar de blije kinderen. Nu is het een paar weken op een houtje bijten voordat zijn volgende uitkering gestort wordt. “Dat wordt flink krap zitten. Maar we komen wel rond denk ik, want ik heb nog een grote stapel lege flessen liggen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl