nieuws

Mede-oprichter eerste lokale Radiostation overleden

Sticker Hitradio NEWS FM
Sticker Hitradio NEWS FM
In zijn woonplaats Rotterdam is zondag Piet van Vliet, een van de grondleggers van het voormalige NEWS-jongerenradio overleden. Van Vliet was in 1986 een van de pioniers, die de aanzet gaf tot de eerste lokale omroep in Rotterdam.
Dat gebeurde nadat het mogelijk werd om op de Rotterdamse kabel een frequentie te huren van de toen net opgerichte Stichting Lokale Omroep Rotterdam. NEWS Jongerenradio, door jongerenwerker Van Vliet als vrijwilligersproject opgezet, was de eerste omroep die uitzond op lokaal kanaal 1. De testuitzendingen begonnen op 1 september 1987. Op 1 oktober dat jaar begon NEWS Jongerenradio officieel.

Vacatureclips

Het NEWS project was er vooral op gericht om werkloze jongeren aan een baan te helpen. Op de zender werden elk uur vacatureclips uitgezonden, spotjes waarin vacatures onder de aandacht werden gebracht. NEWS werkte op dat moment samen met het toenmalig Gewestelijk Arbeidsbureau in Rotterdam.
De lokale omroep was vanaf 2 januari 1989 ook in de Rotterdamse ether te ontvangen. De naam van NEWS Jongerenradio veranderde op dat moment in Hitradio NEWS FM.

Magazine

Piet van Vliet maakte vanaf het begin af aan duidelijk, dat de van subsidies afhankelijke Stichting NEWS snel op eigen benen moest kunnen staan. Om inkomsten te genereren werd een jongerenmagazine uitgebracht, dat met advertenties, nieuwtjes, vacatures en artikelen over NEWS Jongerenradio werd gevuld.
Op NEWS Jongerenradio was vanaf april 1988 sluikreclame te horen. Lokale radioreclame was toen nog verboden. Verborgen reclame in onder meer spelletjes was toen de enige manier waarmee NEWS Jongerenradio in wat extra inkomsten kon voorzien.

Verboden commerciële activiteiten

Hoewel de SLOR in februari 1988 nog zei sluikreclame op toegangsradio te gedogen, kwam de vergunninghouder twee jaar later op dat standpunt terug. Hitradio NEWS FM kreeg te horen, dat de vergunning per 1 augustus 1990 wegens niet toegestane, commerciële activiteiten zou worden ingetrokken.
Van Vliet vocht die beslissing aan. Hoewel het Commissariaat voor de Media de zaak seponeerde, hield de SLOR voet bij stuk. Nadat Hitradio NEWS FM op 31 juli1990 afscheid van de luisteraars had genomen, trok Van Vliet zich uit de Rotterdamse lokale media terug.
Piet van Vliet werkte ook als jongerenwerker voor De Uitbraak; een jongerencentrum aan de Slinge in Rotterdam, dat in 1981 werd opgezet en in 1995 werd gesloten.
Van Vliet was ernstig ziek. Hij is 55 jaar geworden.