FEYENOORD

Hoe 5 december een zwarte dag werd in de trainerscarrière van Arne Slot

Arne Slot na afloop van Feyenoord-AZ dit seizoen
Arne Slot na afloop van Feyenoord-AZ dit seizoen © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Vijf december staat voor een groot deel van Nederland in het teken van Sinterklaas, Pakjesavond en gezelligheid. Voor Arne Slot is deze dag er een met een zwarte rand. Precies drie jaar geleden werd de huidige trainer van Feyenoord de laan uit gestuurd bij AZ. Drie jaar later is hij een gevierd man, maar moet hij bij Feyenoord voor het eerst dealen met serieuze sportieve tegenslag.
Vanaf het moment dat Arne Slot in de zomer van 2019 aan het roer komt bij AZ, gaat het de club uit Alkmaar voor de wind. In de eerste acht competitiewedstrijden pakt het AZ van Slot negentien punten. Een record in Alkmaar. Geen enkele andere trainer pakte zoveel punten in zijn eerste acht wedstrijden bij AZ. Ook Louis van Gaal niet.
Vanaf eind oktober tot midden december noteert het AZ van Slot een imposante reeks. Zeven wedstrijden worden er op rij gewonnen, zonder ook maar een tegengoal te incasseren. De laatste van die serie is een 1-0 thuiszege op Ajax, waarmee AZ qua punten naast de Amsterdamse koploper komt. Slot baart sowieso opzien met zijn resultaten tegen topploegen. AZ wint in De Kuip met 3-0 van Feyenoord, klopt PSV in Eindhoven met 4-0 en wint naast de 1-0 in eigen huis ook in Amsterdam van Ajax (0-2).
Een coachende Arne Slot tijdens zijn enige Feyenoord-AZ als trainer van AZ. Op de voorgrond Jaap Stam
Een coachende Arne Slot tijdens zijn enige Feyenoord-AZ als trainer van AZ. Op de voorgrond Jaap Stam © Orange Pictures
Als eredivisieseizoen 2019/2020 vanwege de coronacrisis wordt stilgelegd, hebben AZ en Ajax allebei 56 punten. Het doelsaldo van de Amsterdammers is beter, waardoor Ajax in een nooit afgemaakt seizoen tot kampioen wordt uitgeroepen. Onterecht, vindt Slot. "Als mensen over tien jaar terugdenken aan het coronaseizoen, denk ik dat AZ als eerste omhoog komt", zegt hij later een keer.

5 december 2020

Seizoen 2020/2021 begint voor Slot een stuk minder crescendo dan een jaar eerder. AZ speelt de eerste vijf wedstrijden gelijk. Tegen Sparta wordt zelfs een 4-0 voorsprong uit handen gegeven. Het wordt die dag vlak voor tijd 4-4. Nadat Slot zich herstelt met vier overwinningen, komt die bewuste zaterdag 5 december 2020. Twee dagen nadat AZ thuis in de Europa League met 1-1 gelijk heeft gespeeld tegen Napoli.
Bij Feyenoord is inmiddels duidelijk dat Dick Advocaat er na dat seizoen mee ophoudt. In zijn zoektocht naar een opvolger komt technisch directeur Frank Arnesen uit bij Arne Slot. Op 4 december lekt de interesse van Feyenoord uit naar de media, een dag later moet Slot zich verantwoorden bij AZ. Hij bevestigt zijn gesprekken met Feyenoord en staat kort daarna buiten. Ontslagen.
"Bij AZ willen we een hoofdtrainer voor de groep hebben staan die volledig gefocust is op AZ", laat directeur voetbalzaken van de Alkmaarders Max Huiberts weten in een statement. Pascal Jansen, tot dan assistent, volgt Slot op als hoofdtrainer van AZ.
Arne Slot en Pascal Jansen vlak voor de aftrap van Feyenoord-AZ vorig seizoen
Arne Slot en Pascal Jansen vlak voor de aftrap van Feyenoord-AZ vorig seizoen © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
"Dat een seizoen, waarin we zowel nationaal als ook internationaal nog op alle fronten actief zijn, hiermee voor mij eindigt, is een harde klap", reageert Slot later die zaterdag zelf bij de NOS. "Aangaande mijn toekomst kan ik enkel aangeven dat AZ op de hoogte was van het feit dat ik mijn aflopende contract niet zou gaan verlengen en dat er concrete interesse van meerdere clubs is."

Eenzijdige media

In de daaropvolgende dagen klinkt vaak begrip voor het besluit van AZ. Het steekt bij Slot, zo blijkt ook dit jaar nog. Na het kampioenschap met Feyenoord staat de trainer in de belangstelling van het Engelse Tottenham Hotspur. Op de persconferentie voor de uitwedstrijd tegen FC Emmen krijgt Slot een stortvloed aan vragen over zijn toekomst. Zelfs het Britse Sky Sports is naar Rotterdam afgereisd.
Na meermaals te hebben aangegeven niet over zijn toekomst te willen praten, reageert Slot bij een nieuwe vraag over het onderwerp toch getergd. "Nu laat ik me toch verleiden om iets te zeggen en daar maak ik me zeker in de media niet populair mee", zegt Slot. "Maar de manier hoe mijn vertrek bij AZ door de media is weergegeven, veel te eenzijdig, zorgt ervoor dat alles wat ik zeg nu onder een enorm vergrootglas zou komen te liggen. Dus kies ik ervoor om zo min mogelijk te zeggen."
Maar hoe kijkt Slot dan naar zijn vertrek bij AZ? Volgens de huidige trainer van Feyenoord wil hij zijn contract in Alkmaar, dat nog tot medio 2021 doorloopt, na het afgebroken seizoen 2019/2020 met meerdere jaren verlengen. AZ staat daar niet onwelwillend tegenover, maar een concreet voorstel komt er lange tijd niet. Ook niet als Slot aangeeft het onwenselijk te vinden om het nieuwe seizoen in te gaan met een aflopend contract.
Eind september krijgt Slot een voorstel van AZ, dat één jaar extra met hem door wil. Hij slaat het aanbod af en gaat niet lang daarna in gesprek met Feyenoord. Als AZ dat via de media te weten komt, wordt Slot op de man af gevraagd of hij daadwerkelijk in gesprek is met de Rotterdammers. Slot bevestigt dat en staat binnen no-time buiten.
Arne Slot tijdens zijn eerste training bij Feyenoord
Arne Slot tijdens zijn eerste training bij Feyenoord © VK Sportphoto/Mischa Keemink
"Voor het eerst in de historie van het betaalde voetbal werd iemand ontslagen, omdat die een gesprek had met een andere club terwijl hij een aflopend contract had", stelt Slot ruim een jaar geleden in de podcast Met open vizier, van Alex Pastoor. "De voetballerij staat bol van mensen die met doorlopende contracten gesprekken voeren met clubs. En ik heb met een aflopend contract een gesprek gehad. Dat was de reden van AZ om mij te ontslaan."
Slot snapt de teleurstelling vanuit Alkmaar, maar kan er geen begrip voor opbrengen. "Vanuit hun standpunt kan ik misschien wel snappen waarom ze dat deden. We waren in concurrentie met Feyenoord en je wil een trainer die niet naar de concurrent gaat. Ik vond het alleen heel moeilijk om te ervaren dat je met een aflopend contract zo wordt aangepakt."
Tien dagen na zijn ontslag bij AZ maakt Feyenoord de komst van Slot wereldkundig. De Rotterdammers staan op dat moment derde maar zullen in het laatste seizoen van Dick Advocaat uiteindelijk beslag leggen op een teleurstellende vijfde plaats. Wel verzekert Feyenoord zich via play-offs van de tweede voorronde van de Conference League.
In die Conference League begint de opmars van het Feyenoord van Slot. Na de tweede voorronde tegen FC Drita uit Kosovo ternauwernood overleefd te hebben, reikt Feyenoord helemaal tot aan de finale. Die wordt verloren van AS Roma. Maar inmiddels heeft Slot zijn stempel met een kampioenschap, plaatsing voor de groepsfase van de Champions League en twee jaar op rij overwintering in de Europa League meer dan gedrukt bij Feyenoord.
Slot toont de kampioensschaal aan het Feyenoord Legioen
Slot toont de kampioensschaal aan het Feyenoord Legioen © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven

1095 dagen later

Toch beleeft Slot op dit moment, drie jaar na zijn ontslag in Alkmaar, niet de beste weken uit zijn trainerscarrière. Europees liep Feyenoord vorige week tegen het plafond, met uitschakeling in de Champions League tegen Atlético Madrid. En in de competitie staat de regerend kampioen inmiddels tien punten achter op PSV, nadat afgelopen zondag in de eigen Kuip met 1-2 van de ploeg uit Eindhoven werd verloren.
In de 1095 dagen na de zwartste dag uit zijn carrière werd Arne Slot een van de meest bewierookte en gewilde trainers van Europa. Toch moet hij bij Feyenoord nu iets doen wat hem in Rotterdam eigenlijk nog niet overkwam: dealen met serieuze sportieve tegenslag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl