HAVENBEDRIJF ROTTERDAM

Afgezwaaide baas Havenbedrijf Allard Castelein Havenman van het Jaar

Allard Castelein is Havenman van het Jaar 2023.
Allard Castelein is Havenman van het Jaar 2023. © Stichting Havenman/Vrouw van het Jaar
Allard Castelein is verkozen tot Havenman van het Jaar. Hij stopte afgelopen zomer als topman van het Havenbedrijf Rotterdam. Hij werd onder andere gekozen op grond van zijn verdiensten in het verleden.
De Stichting Havenman/Vrouw van het Jaar kiest sinds 1981 jaarlijks iemand die iets bijzonders doet voor de Rotterdamse haven. Volgens de stichting heeft Castelein zich in de afgelopen twaalf maanden onderscheiden met een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven.
Castelein was sinds 2014 president-directeur van het Havenbedrijf en nam sinds zijn aantreden het voortouw bij de ingrijpende omslag die de haven moet doormaken op het gebied van verduurzaming, vindt de stichting. Er is onder zijn bewind een portfolio van ruim vijftig projecten ontwikkeld die gericht is op energietransitie.

Gedoe over opvolging

Sinds het vertrek van Castelein wordt die functie tijdelijk vervuld door Boudewijn Siemons. Hij is als COO verantwoordelijk voor de operationele zaken in de haven. De permanente opvolging van de topman lijkt inmiddels een flink hoofdpijnpossier te worden.
Volgens het Financieele Dagblad (FD) zitten de twee aandeelhouders van het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam (70 procent) en het ministerie van Financiën (30 procent), sinds begin dit jaar verstrikt in een meningsverschil over de hoogte van de beloning van een nieuw CEO.
Havenwethouder Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) vindt dat de beloning moet voldoen aan de Wet normering topinkomens (WNT). Dat komt neer op 223 duizend euro per jaar. Het ministerie van Financiën wil de WNT niet toepassen. Castelein kreeg over 2022 een vast inkomen van 441.382 euro, met daarbovenop de mogelijkheid om over maximaal 20 procent van dit bedrag een variabele beloning uit te keren.
Het bedrijfsleven in de Rotterdamse haven is de slepende ruzie spuugzat en dringt aan op een snel besluit over de benoeming van een opvolger. Kees Groeneveld, voorzitter van de VRC (Vereniging Rotterdamse Cargadoors), riep de partijen vorige week op om de strijdbijl te begraven. Het is voor het eerst dat een ondernemersorganisatie zich mengt in het meningsverschil.
Er is een mediator aangesteld om het geschil op te lossen. In een reactie aan het FD zeggen de gemeente Rotterdam en het ministerie van Financiën beide dat deze mediation nog gaande is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl