nieuws

Enge dieren minder eng in Blijdorp

vioolbidsprinkhaan.cropresize.tmp.jpg
vioolbidsprinkhaan.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Het is het jaar van het enge dier in Blijdorp en dat betekent meer aandacht voor dieren die mensen normaal eng of luguber vinden. Kakkerlakken, kevers, spinnen maar ook gieren in hun nieuwe doorloopvolière.
De enge insecten krijgen elke dag een nauwgezette verzorging. Alle omstandigheden van hun natuurlijke leefomgeving worden nagebootst.
Dat is niet altijd even gemakkelijk en ook een kleine populatie werkt niet mee. Zo worden bij de bloembidsprinkhaan de mannetjes uit hetzelfde nest twee maanden eerder geslachtsrijp dan de vrouwtjes. Dit als natuurlijke beveiliging tegen incest. Het vrouwtje eet bovendien het mannetje op. En met een drie maanden durende levensduur heb je geen sprinkhaan meer over om te fokken. Heel precies wordt het proces door de verzorgers beïnvloed door middel van temperatuur om processen te versnellen of te vertragen.
Op deze informatieve manier probeert Blijdorp de enge dieren minder eng te maken. Als je er eenmaal meer over weet, worden ze vanzelf eigenlijk best leuk.
Ook is de nieuwe volière voor de gieren geopend. Deze enorme doorloopvolière is in Nederland uniek.

Foto's:

Vioolbidsprinkhaan, moeraswalibi-jong, doodskopkakkerlak.