112

Brand in gereformeerde Bethelkerk in Rotterdam-Overschie mogelijk aangestoken

De grote brand heeft de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Overschie grotendeels verwoest
De grote brand heeft de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Overschie grotendeels verwoest © MediaTV
De politie zegt aanwijzingen te hebben dat de brand in de Bethelkerk in Rotterdam-Overschie afgelopen nacht is aangestoken. Wat die aanwijzingen zijn is nog niet duidelijk. De kerk in de Oranjestraat werd door de brand grotendeels in de as gelegd. "Het is een trieste aanblik", zegt een buurtbewoner die zijn hond uitlaat.
De brand brak rond 22:45 uur vermoedelijk uit in de hal van de kerk. Het vuur greep snel om zich heen. Al snel sloegen de vlammen uit het dak. Dat stortte uiteindelijk in. Ook een groot deel van de gevel aan de voorkant hield geen stand.
Bij de brand kwam veel rook vrij. Vanwege de hevigheid en omvang van het vuur, werden meerdere blusvoertuigen opgeroepen om het vuur te bestrijden. Het droneteam van de brandweer nam van bovenaf de situatie in ogenschouw.
De grote brand heeft de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Overschie grotendeels verwoest
De brandweer gaf rond 02:00 uur in de nacht van woensdag op donderdag het sein 'brand meester'. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
De Bethelkerk staat midden in een een woonwijk en de brand trok dan ook veel bekijks van buurtbewoners. "Wij lagen vroeg op bed en toen hoorden we ambulances en geschreeuw van mensen op straat. Zo hoorden we het en uiteindelijk rook je het natuurlijk ook", zegt de buurtbewoner.
Vijf woningen in de omgeving zijn uit voorzorg ontruimd. Bewoners zijn elders opgevangen. Niemand raakte gewond.
Grote brand in gereformeerde Bethelkerk in Rotterdam-Overschie, gebouw grotendeels verwoest

Nederlandse Gereformeerde Kerk

Het kerkgebouw wordt gebruikt door de Nederlandse Gereformeerde Kerk. De kerk is in 1923 gebouwd en is met 699 m2 aan de grote kant. De Bethelkerk telt ongeveer driehonderd leden, uit Rotterdam en uit omliggende gemeentes zoals Berkel en Rodenrijs en Capelle aan den IJssel. De buurtbewoner is lid van hetzelfde kerkgenootschap, maar bezoekt de Bethelkerk niet. Hij erkent dat de brand een grote klap is. "Helemaal in deze periode van het jaar nu er veel diensten zijn, met advent. Het is heel naar."
Wat hem betreft wordt de kerk herbouwd. Naast de Nederlands Gereformeerde Gemeente houdt ook een andere geloofsgemeenschap er diensten. "De gemeenschap heeft een functie in de wijk. Maar zoals het er nu bijstaat denk ik niet dat dit te redden valt."
Bij de brand in de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Overschie kwam veel rook vrij
Bij de brand in de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Overschie kwam veel rook vrij © MediaTV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl