nieuws

Rotterdam ziet experiment met wietteelt niet meer zitten

Archieffoto
Archieffoto
Rotterdam doet graag mee met experimenten om wietteelt te reguleren, maar ziet de huidige opzet van minister Grapperhaus niet zitten. Als die niet verandert is de kans klein dat Rotterdam meedoet, schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de minister.
In de plannen van Grapperhaus doen zes tot tien gemeenten mee aan het experiment met gereguleerde wietteelt. Dat is volgens Aboutaleb te weinig. "Rotterdam zou graag zien dat het experiment wordt uitgebouwd naar meer gemeenten en meer soorten experimenten", schrijft hij.
Ook is de burgemeester kritisch op de lengte van het experiment: vier jaar. Volgens Aboutaleb kan het zijn dat coffeeshophouders na afloop van het experiment alsnog zijn aangewezen op het afnemen van softdrugs van criminelen.
Ook is Aboutaleb het niet eens met de voorwaarde dat alle coffeeshops in deelnemende gemeenten moeten meedoen. "Rotterdam heeft bijna veertig coffeeshops. Wat zijn de gevolgen als coffeeshops niet mee willen doen, moeten we ze dan sluiten?", vraagt de burgemeester.

Nieuwe coffeeshops

Rotterdam stelt voor om 'nieuwe coffeeshops' met landelijk gekweekte wiet aan de rand van de stad te zetten en de huidige coffeshops uit te sluiten van het experiment. Daardoor kan er beter een vergelijking worden gemaakt tussen de 'oude' en 'nieuwe' coffeeshops, denkt Aboutaleb. "Lukt het de nieuwe verkooppunten om een rol van betekenis te spelen?"