LOKAAL

Drinken, roken en bedelen op straat in Dordtse Tromptuinen, VVD wil alcoholverbod

Tromptuinen in Dordrecht
Tromptuinen in Dordrecht © RTV Dordrecht
Bewoners van de wijk Tromptuinen in de Dordtse Wielwijk hebben last van een deel van de mensen die in de nabijgelegen Short Stay Facility wonen. Er wordt geklaagd over geluidsoverlast en alcoholgebruik in het buurtspeeltuintje.
Tromptuinen is van oudsher een volksbuurt. De laatste jaren wordt de wijk vernieuwd. De eerste nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd en de sloop van de jaren 60-huizen vordert gestaag, weet RTV Dordrecht.
Een aantal bewoners van de nieuwe huizen heeft zich bij de Dordtse VVD gemeld met klachten over de Short Stay Facility. Deze SSF doet dienst als tijdelijke huisvesting voor zo’n 190 mensen. Het gaat om arbeidsmigranten, zakenlieden, ex-verslaafden, dakloze jongeren, studenten, ongehuwde moeders en bejaarden.

Alcoholgebruik op straat

Een deel van die bewoners zorgt voor overlast, zeggen de wijkbewoners. Bijvoorbeeld als ze alcohol hebben gekocht in het winkelcentrum. De route van het SSF naar winkelcentrum De Admiraal en terug loopt langs de nieuwe woningen en speeltuintjes. Onderweg terug wordt er op straat en op de speelplaats al gedronken en zeker in de zomer blijven groepjes op straat hangen, is de klacht.
Aan de route tussen winkelcentrum en SSF woont Denise Noslin met haar gezin. Ze is twee jaar geleden vanuit Rotterdam naar Wielwijk in Dordrecht verhuisd. Ze heeft slechte ervaringen, vertelt ze aan RTV Dordrecht: "In het begin zaten er mensen op onze stoep te drinken en te roken, er werd aangebeld om te bedelen. Ik ben ’s avonds ook wel eens aangesproken met woorden die ik eigenlijk niet wil herhalen.” Dat geeft een onveilig gevoel, zegt ze: “In wat voor wijk woon ik nou eigenlijk, ik ken Dordrecht niet, ik heb de leukste straat maar er blijkt dat er een laag onder zit.”

Verbod of verbinding?

Gemeenteraadslid John van der Net (VVD) pleit voor een alcoholverbod in en rond de Tromptuinen, zoals dat nu al in winkelcentrum De Admiraal geldt: “We willen voorkomen dat er weer een Dordtse buurt te maken krijgt met ernstige overlast en criminaliteit. Er moet dan ook wel gehandhaafd worden.”
Noslin is blij dat de liberalen het probleem willen aanpakken maar weet nog niet of een verbod de beste optie is: "Een alcoholverbod is lastig, qua handhaving vraag je wel veel van de capaciteit van de gemeente. Ik heb al mijn klachten altijd ingevuld op de Fixi-app, maar nooit handhaving gezien. En de vraag is wat je ermee oplost, het zou een begin kunnen zijn maar ik denk niet dat je de problematiek er helemaal mee oplost. Ze vinden wel weer een andere plek."
Het voorstel van de VVD voor een alcoholverbod wordt aanstaande dinsdag in de gemeenteraad besproken.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl