AANSLAGEN

S. wilde niet echt een aanslag plegen in Rotterdam: 'kwam door mijn autisme en zwarte humor'

De verdachte zou hebben gesproken over het laten ontploffen van een grote bom in Rotterdam.
De verdachte zou hebben gesproken over het laten ontploffen van een grote bom in Rotterdam. © Pixabay
In een slechte periode vol drugs, drank en computergames vliegt een 21-jarige Rotterdammer uit de bocht en praat hij over het plegen van aanslagen, zegt justitie. In de Rotterdamse rechtbank zit een bedeesde jongeman die zijn leven inmiddels veel beter op orde heeft.
Laatst zei hij nog tegen een collega: 'Hé klootzak, wil je even dit en dat doen?' Hij bedoelde het zeker niet onaardig, maar het werd wel ruzie, vertelt S. in de rechtbank. De Rotterdammer geeft antwoord op de vraag wanneer hij voor het laatst in de problemen kwam door zijn combinatie van zwarte humor en autisme. Zo moeten we zijn uitspraken over het met de auto inrijden op een crèche en het voor de trein duwen van mensen ook zien, zegt hij.
De 21-jarige S. verschijnt donderdagochtend voor de rechter, omdat hij begin dit jaar zou hebben gesproken over het laten ontploffen van een grote bom in Rotterdam of Den Haag en zijn moeder dreigde om te brengen. S. was in die tijd depressief en suïcidaal. Geïnspireerd door het gedachtegoed van de Amerikaanse 'Unabomber' zou hij met zelfgemaakte napalm 'dat duizend graden heet kan worden' zichzelf en anderen om het leven willen brengen. "De samenleving is ziek. Iedereen is afhankelijk van techniek en internet. Bommen zijn de enige manier om mensen wakker te maken", citeert de rechter uit het politiedossier.
S. geeft in de Rotterdamse rechtbank rustig, beleefd en behoorlijk precies antwoord op de vragen die hem worden gesteld. Dat laatste past bij zijn autisme, zegt de rechter. "Het is een misverstand", zegt S. "Door de combinatie van autisme en zwarte humor liet ik dingen weten die anders bedoeld waren. Ik wijk af van alle dingen die als terrorisme bedoeld zijn. Geweld tegen mensen of dieren is gewoon dom." Hij zegt zijn moeder nooit iets aan te willen doen en ook nooit geweld te willen gebruiken. "Dat is niet beschaafd. We moeten vechten met woorden, nooit met geweld."

Razend na aanrijding

Tijdens de inleidende zitting in juni was de officier van justitie al overtuigd geraakt dat S. geen 'echte' terrorist is en mocht hij na 51 dagen cel voorlopig vrij. Vandaag eist ze 51 dagen celstraf - die al uitgezeten is - en verplichte begeleiding door de reclassering. Daarnaast is er in de eis ook een voorwaardelijke celstraf van ruim vier maanden voor als het nog eens misgaat. "S. noemt zichzelf een liefdevolle, sadistische klootzak. Toch kun je dit niet allemaal zomaar zeggen. Het veroorzaakt onrust en angst in de samenleving."
De mogelijke uitlatingen van S. staan wellicht niet op zichzelf. In 2018 raakt S. bij een aanrijding razend op de andere bestuurder. Het liefst wilde hij de vrouw vermoorden, zegt zijn moeder. Thuis rent hij dat jaar met een mes achter de hond aan als die veel blaft. Hij benadrukt in de rechtbank dat hij zowel de hond als de bestuurder niets wilde aandoen. Moeder schrikt ook als haar zoon onderweg wijst op een kinderdagverblijf waar met de auto veel slachtoffers kunnen worden gemaakt. Iemand onderweg naar school voor de trein duwen is ook een optie, maar minder geslaagd volgens S. Dat levert te weinig slachtoffers op.
Je moet soms mensen doden voor een groter doel
Mogelijke uitspraak van verdachte S.
Op internet lijkt hij dit jaar te zoeken naar hoe je van benzine en zeep napalm kunt maken en zegt hij tegen zijn moeder dat een arrestatie voor hem geen probleem is. "Op de derde dag kom ik vrij en vermoord ik je. Op de vierde dag roep ik de revolutie uit. Als ik zelfmoord pleeg ga ik iets groots doen. Je moet soms mensen doden voor een groter doel." Zijn bezorgde stiefvader belt alarmnummer 112. S. ontkent het gezegd te hebben. Zijn advocaat vertelt dat het zoeken naar napalm verband hield met de computergame die hij speelde.
S. zit voor de rechter, omdat zijn ouders de politie hebben ingelicht. "Moeder sprak met de politie, omdat ze wilde dat haar zoon geholpen werd, niet om hem te laten arresteren", zegt advocaat Epema van S. Tijdens de rechtszaak ontstaat een treurig beeld over de verhoudingen thuis. Moeder en zoon praatten nauwelijks met elkaar, zoon wordt tijdens zijn jeugd regelmatig geslagen en moet zelfs een keer op straat voor zijn moeder knielen, zo wordt gezegd. Inmiddels hebben ze geen contact meer. De moeder is niet aanwezig in de rechtbank. Ook met zijn vader heeft S. al jarenlang geen contact meer. Zijn ouders zijn al jaren geleden gescheiden na een gewelddadig huwelijk.

Games en blowen

Het gaat nu beter met de 21-jarige S. Toen hij vrijkwam tijdens de vorige zitting kon hij aansluitend meteen met een begeleider meerijden naar een locatie voor beschermd wonen. Een uniek moment, noemt zijn advocaat dat. Hij woont er naar zijn zin. "Ik werk nu veertig tot vijftig uur per week. Mijn slaapritme is verbeterd. Ik probeer mijn rijbewijs te halen en spaar geld. Ik geloof in hard werken. Om volwassen te zijn, wat ik vroeger niet was, moet ik goed mijn best doen. Ik heb nu een heel goede mentor. Hij leert me dingen over het leven. Praktisch en emotioneel."
Dat klinkt allemaal een stuk stabieler dan de situatie van begin dit jaar. In een waas van drank, blowen en nachtenlang computergames spelen, verdiept S. zich in het - niet verboden - werk van de Unabomber. "Het boek intrigeerde me, maar geweld is nooit goed." Hij stuurt zijn vriendenkring heftige berichten over geweld en aanslagen. Ze nemen afstand van hem. Inmiddels zegt S. nieuwe vrienden te hebben.
Door zijn depressieve gevoelens en autisme heeft S. nog altijd slechte dagen. "Dan ga ik fietsen. Dan laat ik mezelf bewust verdwalen, zodat ik alleen kan nadenken over hoe ik weer thuis kan komen." Zijn advocaat: "Ik zie een jongen die zich de afgelopen maanden volledig heeft ingezet om orde op zaken te stellen. Ik heb na de vorige zitting gezegd: je moet een dagbesteding vinden. Diezelfde avond appte hij me: ik heb een baan gevonden in een restaurant." Over zijn zwarte humor zegt S.: "Ik pas nu beter op met wat ik zeg."

Over twee weken doet de rechtbank in Rotterdam uitspraak.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl