BRANDSTICHTING

Man uit Best meldt zich voor verwoestende kerkbrand

De Bethelkerk aan de Oranjestraat in Rotterdam-Overschie een dag na de brand
De Bethelkerk aan de Oranjestraat in Rotterdam-Overschie een dag na de brand © Still
Een 36-jarige man uit het Brabantse Best is aangehouden voor de brand in de Bethelkerk in Rotterdam-Overschie. Hij heeft zich enkele uren na de brand bij de politie gemeld. De politie laat weten dat er aanwijzingen zijn van brandstichting.
De brand ontstond gisteravond rond 22:45 uur in de hal van de kerk. De vlammen grepen al snel om zich heen. In totaal werden twaalf woningen in de Terpstraat, Oranjestraat en Burgemeester Bosstraat ontruimd. De bewoners van deze woningen zijn inmiddels weer naar huis.

Predikant: 'dit is onwerkelijk'

Het kerkgebouw werd vrijwel geheel in de as gelegd. De schok is groot, zegt de predikant Joop van 't Hof van de Nederlandse Gereformeerde Kerk. "Het is heel onwerkelijk om dit te zien gebeuren. We waren er gisteravond bij en dan zie je een gemeenschapshuis afbranden, met voor een aantal mensen hier een geschiedenis van zestig jaren."
De grote brand heeft de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Overschie grotendeels verwoest
De grote brand heeft de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Overschie grotendeels verwoest © MediaTV
De Bethelkerk heeft een streekfunctie en fungeert ook als wijkgebouw. Zo is ze tijdens verkiezingen een stemlokaal. In het gebouw zijn vier kerkgemeenschappen actief, waaronder de Nederlandse Gereformeerde Kerk. Die hield er woensdagavond tot 22:00 uur nog een dienst. De predikant kreeg even later van een gemeentelid een telefoontje dat het brandalarm was afgegaan. Hij snelde toe, net als andere leden van de geloofsgemeente die het nieuws gehoord hadden. "Toen stond de kerk al in lichterlaaie. Ze was niet meer te betreden, niet meer te bereiken. En er stond een massa brandweer omheen."

Geen brandende kaarsen

Van 't Hof noemt het onwerkelijk en voelt wanhoop over het drama, zegt hij. Hij wil niet speculeren over de oorzaak van de brand en de berichten dat er mogelijk sprake is geweest van brandstichting. Dat laat hij aan de politie over, zegt hij. "We waren vooral blij dat er geen mensen meer binnen waren. Dat was onze eerste zorg." Wel geeft hij aan dat er geen kaarsen meer gebrand hebben. "Wij branden alleen één kaars als er een kerkdienst is en in de zaal waar de brand ontstaan is, was geen dienst."
Hoe het nu verder moet, kan Van 't Hof niet zeggen. Vanavond komen de gemeenteleden samen om even een kop koffie te drinken en samen te praten over wat er gebeurd is. "De komende dagen gaan we dan aan het werk. Voor de korte en de lange termijn. Wat gaat er gebeuren, gaan we herbouwen? Maar dat is allemaal van later zorg."
Bij de brand in de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Overschie kwam veel rook vrij
Bij de brand in de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Overschie kwam veel rook vrij © MediaTV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl