TOERISME

Amerikaanse toeristen overspoelen Dordt in december: 'Beautiful city'

Amerikaanse toeristen bij de Groothoofdspoort
Amerikaanse toeristen bij de Groothoofdspoort © RTV Dordrecht
"A little walkingtour through the old city of Dordrecht, this is the oldest city of Holland", kondigt de gids van Ontdek Dordrecht aan terwijl ze zo’n typisch gidsenbordje omhoog houdt. Om haar heen staan ongeveer twintig Amerikaanse toeristen die een achtdaagse riviercruise door vier landen maken.
Het riviercruiseschip waarmee de Amerikanen reizen, is aangemeerd aan de Merwekade in Dordrecht. In de maand december komen er op deze manier achtduizend Amerikaanse toeristen naar de Dordtse binnenstad. De wandeltoer leidt op een koude dinsdagmiddag onder meer langs de Grootshoofdspoort en de Damiatebrug.
"Oh, it is a beautiful city", zegt een Amerikaanse met een grote bontmuts op tegen RTV Dordrecht. "I like the canals the most." Dat soort grachten zijn er niet in haar woonplaats New York, vertelt ze. Er wordt dan ook volop gefotografeerd tijdens de rondleiding door de historische binnenstad.

Souvenirjagen

Na de wandeling met de gids hebben de toeristen nog drie kwartier vrije tijd in Dordt. Het wordt meteen druk in souvenirwinkel Hallo Dordrecht. "Dit is anders dan in andere jaren, het is extreem", ziet Alice Malschaert van de souvenirwinkel. "Je ziet het denk ik wel een beetje", wijst Malschaert achter zich de winkel in. "Er komen elke dag enorm veel Amerikanen."
In de winkel wordt inmiddels vaker Engels dan Nederlands gesproken, beseft Malschaert. "Het is af en toe even schakelen, maar ze zijn heel erg enthousiast. We mogen zeker niet klagen. Ik hoop dat andere ondernemers in het centrum hier ook van profiteren."
Amerikanen in de souvenirwinkel
Amerikanen in de souvenirwinkel © RTV Dordrecht
De achtdaagse riviercruise van de Amerikanen begint in Zwitserland, waarna ze in Duitsland kerstmarkten bezoeken. Vervolgens varen ze via Dordrecht naar Amsterdam. Deze cruise, 'Christmas on the Rhine', is vanwege de kerstmarkten alleen in december. Dat verklaart het opvallende aantal Amerikanen deze maand in de Dordtse binnenstad.
De groep toeristen is weer bij de Merwekade aangekomen om aan boord te gaan voor de volgende bestemming. De kans is groot dat er binnenkort in een Amerikaanse huiskamer een miniatuurversie van de Grote Kerk van Dordrecht staat, er koffie wordt gedronken uit een mok met de skyline van Dordt of de deur wordt geopend met een sleutel aan een hanger met een schapenkop.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl