TIENGEMETEN

Duikers voor niets op zoek naar sportvliegtuigje bij Tiengemeten: 'Achteraf kunnen we er wel om lachen'

Duikers Marijn (l) en Fabian (r) van de brandweerduikploeg in Spijkenisse.
Duikers Marijn (l) en Fabian (r) van de brandweerduikploeg in Spijkenisse. © Rijnmond
Duikers Fabian en Marijn van de brandweerduikploeg in Spijkenisse hebben weer een mooi verhaal voor in de kroeg. De mannen waren opgeroepen om het sportvliegtuigje op te duiken dat bij Tiengemeten in het water zou liggen. Maar ze waren daar al snel klaar. De twee wielen die uit het water staken, bleken namelijk niet van een sportvliegtuigje te zijn, maar van het onderstel van een aanhanger. "Het stelde eigenlijk helemaal niks voor."
De duikers blikken met een lach op het gezicht terug op hun avontuur. Ze vertellen dat ze achterop een quad van de boswachter door het natuurgebied naar de bewuste locatie werden gebracht. "Toen we er naartoe probeerden te zwemmen, kwam het water niet hoger dan onze knieën", vertelt Marijn.
"Terwijl we ernaar toe liepen, zagen we steeds beter dat de wielen nogal klein waren voor een vliegtuig. Dus dan denk je al: 'hm, dat is niks.' Toen we eenmaal bij de plek aankwamen, bleek het een karretje te zijn dat ondersteboven lag. Het waren twee losse wielen die omhoog staken, het stelde eigenlijk helemaal niks voor."
Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt na de melding van een mogelijke vliegtuigcrash, het bleek loos alarm
Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt na de melding van een mogelijke vliegtuigcrash, het bleek loos alarm © Rijnmond
"We kunnen er wel om lachen," zegt zijn collega Fabian. "Het is gelukkig goed afgelopen. En ik ben blij dat er geen mensen vast zaten onder water. Dit zijn de leukere dingen die wij vinden."
Dat is soms wel anders, vertelt het tweetal. De duikers waren bijvoorbeeld ook betrokken bij de reddingsacties van meer dan twintig vuilopruimers afgelopen februari. De slachtoffers stonden in natuurgebied Beningerslikken op een pontje dat omsloeg doordat er teveel mensen op stonden. Eén van de opvarenden moest toen worden gereanimeerd en twee raakten onderkoeld.
Woordvoerder Mark van den Berg, van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid is ook blij dat het achteraf anders is gelopen dan vooraf gedacht. Maar dat zag er om 11:30 uur anders uit, toen de boswachter melding maakte van een mogelijk sportvliegtuigje dat te water geraakt zou zijn bij Tiengemeten.
"Er werd meteen navraag gedaan bij Breda International Airport, omdat Tiengemeten in de aanvliegroute naar vliegveld Seppe bij Breda ligt. Die gaven ook aan dat er daadwerkelijk een klein sportvliegtuigje vermist was. Dat bleek gelukkig niet waar te zijn. Het vliegtuig was even van de radar verdwenen, maar dat schijnt vaker te gebeuren."

Optelsom

De optelsom van wielen die uit het water staken en een vliegtuigje dat vermist zou zijn, maakte dat er werd besloten om veel hulpverleners en materieel in te zetten, legt hij uit. De relatief slechte bereikbaarheid van Tiengemeten speelde hierbij ook een rol. "Alle eenheden moeten via de pont worden overgevaren. Daarop kunnen maximaal drie voertuigen tegelijkertijd mee, dus het heeft even tijd nodig voordat iedereen aan de overkant is. Vandaar dat er uit voorzorg is opgeschaald om iedereen de tijd en ruimte te geven om op locatie te komen."
Van den Berg is opgelucht dat het uiteindelijk met een sisser afliep. "Beter snel opschalen en iedereen ter plaatse, dan achteraf zeggen: 'hadden we nou maar...'. We kunnen er nu achteraf om lachen, maar we nemen zulke meldingen wel serieus."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl