CORRUPTIE

Ambtenaar op non-actief vanwege mogelijke corruptie bij asbestsanering Boijmans

De reflectie van Museum Boijmans Van Beuningen in de spiegels van het Depotgebouw
De reflectie van Museum Boijmans Van Beuningen in de spiegels van het Depotgebouw © Jacco van Giessen
Rotterdam heeft een ambtenaar geschorst die betrokken was bij de asbestsanering van museum Boijmans van Beuningen. De gemeente bevestigt berichtgeving van NRC hierover en meldt dat "een ambtenaar op non-actief is gesteld, hangende een onderzoek naar mogelijke misstanden".
De geschorste ambtenaar gaf volgens NRC bijna dertig opdrachten aan een installatiebedrijf uit Krimpen aan den IJssel, dat op zijn beurt 250 duizend euro overmaakte aan twee adviesbureaus van de man. De gemeente wist niets van deze bijbanen, laat staan van de betalingen die de ambtenaar ontving.
Boijmans van Beuningen benadrukt dat het niet gaat om een medewerker van het museum zelf. Het betreft een werknemer van de dienst Stadsontwikkeling die destijds betrokken was bij de asbestsanering van het museumgebouw. Boijmans is sinds 2019 dicht vanwege een grootschalige renovatie. Voorafgaand daaraan moesten grote hoeveelheden van het kankerverwekkende asbest uit het gebouw aan het Museumpark verwijderd worden.

Op non-actief gezet

Rotterdam laat de mogelijke fraude en corruptie onderzoeken door externe forensische accountants. Dit onderdeel van de accountancy is gespecialiseerd in het opsporen van economische en financiële misdrijven. In afwachting van de uitkomsten van dit onderzoek is de ambtenaar vorige week op non-actief gezet.
De fraude beperkt zich volgens NRC niet tot het museum en de nu geschorste ambtenaar. De krant concludeert na lezing van interne e-mails, vertrouwelijke rapporten en gesprekken met tientallen betrokkenen dat er ook mogelijk sprake is van fraude en corruptie rondom werkzaamheden bij concertgebouw De Doelen in 2009. Een groepje ambtenaren gunde jarenlang opdrachten aan vaak dezelfde bedrijven.

Onduidelijke facturen

Daarbij zou volgens een intern memo onder meer sprake zijn van onduidelijke betalingen, offertes die pas werden opgesteld nadat het werk al was gedaan, onjuiste facturen en betaling voor opdrachten die niet werden gedaan.
NRC schrijft dat het memo begin 2021 werd opgesteld door het management van Vastgoed, een onderdeel van de dienst Stadsontwikkeling. Deze gemeentelijke dienst is onder meer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gemeentelijke vastgoed. De directie van Stadstoezicht weigerde de zaak te laten onderzoeken. De opstellers van het memo kregen volgens NRC te horen dat ze de zaak moesten laten rusten.
Een woordvoerder van het Rotterdamse college zegt dat er een integriteitsonderzoek is gestart naar de geschorste ambtenaar. Daarbij wordt ook gekeken of de gemeente signalen heeft gemist, zoals het memo waarover NRC schrijft. Hij kan niet zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren.
Eerder dit jaar veroordeelde de rechtbank twee voormalig ambtenaren van de gemeente Rotterdam tot maandenlange gevangenisstraffen. Ze hadden zich laten omkopen bij klussen voor bestratingswerkzaamheden. Aannemers betaalden de twee in een periode van vele jaren in totaal 640 duizend euro, in ruil voor opdrachten. De mannen van 43 en 61 zorgden ervoor dat nepfacturen werden uitbetaald voor werk dat niet was verricht of sterk was overdreven.
De 43-jarige man zei tijdens het proces dat het handjeklap met aannemers schering en inslag is op het Rotterdamse stadhuis. “In een zwak moment ben ik gaan meedoen. Het was een kwestie van overleven”, aldus de inwoner van Hardinxveld-Giessendam.
Museum Boijmans van Beuningen verkeert in zeer slechte staat en daarom luidt oud-directeur Sjarel Ex in 2018 de noodklok: kelders lopen onder bij hevige regenval, schakelkasten van het elektriciteitsnetwerk worden zó warm dat brandgevaar ontstaat en het pand blijkt vol asbest te zitten. Volgens een eerste schatting van de gemeente kost een opknapbeurt 180 miljoen euro. In 2019 gaat het museum dicht en had in 2026 weer open moeten gaan. Inmiddels rijgen de tegenslagen zich aaneen en lopen de kosten op (inmiddels 238 miljoen euro). Het museum zou pas weer open kunnen in 2029.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl