nieuws

Molenbewoners Kinderdijk protesteren tegen massatoerisme

Bewoners van de molens in Kinderdijk delen uit protest zaterdag ansichtkaarten uit aan toeristen. Ze willen de bezoekers er zo op wijzen dat zij overlast hebben van de almaar groeiende stroom toeristen in het gebied.
Op de kaart schrijven ze dat er 600-duizend toeristen per jaar komen, terwijl er 60 mensen wonen. "Verhouding 10-duizend tegen 1", staat er. De bewoners voelen zich steeds meer aangetast in hun privacy.

Zonder overleg

Ondanks afspraken daartoe in een bewonersovereenkomst uit 2017 worden ze volgens hen niet betrokken bij het maken van plannen. Peter Paul Klapwijk namens de bewoners: "In het afgelopen jaar is bijvoorbeeld een nieuwe rondvaartboot gaan varen langs de molens. Ook zijn de openingstijden van het gebied verruimd zonder met ons te overleggen."
De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) zegt de verwijten van de molenaars niet te begrijpen."Wij hebben elke laatste woensdag van de maand een bewonersbijeenkomst om over de plannen te praten. De laatste vier keer is er niemand komen opdagen", vertelt Jan Dirk Verheij van SWEK.

Meer betrokken worden

"Ze betrekken ons niet maar informeren ons puur over de al gemaakte plannen. Daarom komt er niemand opdagen," verklaart Klapwijk. De bewoners voelen zich niet serieus genomen en willen meer betrokken worden bij de plannen met het Werelderfgoed Kinderdijk.
De Molenbewoners vragen nu aan de gemeente Molenwaard om te bemiddelen tussen de SWEK en de bewoners.