PORTRET

Vuilniswagenchauffeur Paul is niet alleen verzot op zijn werk, maar ook op poëzie: ‘Het geeft een stukje rust’

Paul Keijzer bestuurt niet alleen maar vuilniswagens, maar schrijft ook poëzie
Paul Keijzer bestuurt niet alleen maar vuilniswagens, maar schrijft ook poëzie © Rijnmond
Al 35 jaar werkt Paul Keijzer voor de vuilophaaldienst. Hij begon achter op de wagen, net toen de gemeente Rotterdam startte met de wel bekende dichtregels op de vuilniswagens. Inmiddels zit de Rotterdammer achter het stuur. Paul is niet alleen verzot op zijn werk, hij heeft ook nog eens een grote liefde voor poëzie.
De Rotterdammer begon in 1988 bij de vuilophaaldienst, nadat zijn vader daar jarenlang met plezier had gewerkt. Zeven jaar later verplaatste Paul zich van achter op de wagen, naar achter het stuur. “Ik ga niet met tegenzin naar mijn werk, zoals ik bij mijn vorige baas wel had", vertelt hij. “Hier heb je meer vrijheid.”
De eerste jaren bij de vuilophaaldienst was Paul eigenlijk niet met de dichtregels bezig. Dat veranderde toen hij merkte wat voor effect zo'n regel op een vuilniswagen wel niet kan hebben. Het begon allemaal bij de B100, een bepaald soort vuilniswagen.
“Daar stond 'Onverwachts zonlicht is een gebeurtenis’ op. Mijn collega werd toen aangesproken door een vrouw met een kinderwagen en die bedankte hem niet vanwege zijn werk, maar vanwege de dichtregel”, vertelt Paul. “Omdat ze abortus wilde plegen, maar toch had besloten het kind te houden. Toen is het voor mij helemaal bijzonder geworden.”

Moment van rust

Het is voor Paul nu elke ochtend een verrassing welke dichtregel hem die dag weer blij gaat maken. “Als je een dichtregel ziet, bijvoorbeeld 'Je oorbellen zullen zwaaien op het vloeiende ritme van je lach', dan denk je toch weer aan mooie momenten", noemt Paul als voorbeeld. “Het geeft een stukje rust. We leven in een drukke wereld en als je dan een beetje poëzie leest kom je tot rust.”
Om de aantal jaar wisselen de dichtregels op de vuilniswagens. Mooi, vindt Paul. “Dan krijg je toch meer diversiteit. Ook van de dichters zelf. Maar er zijn een aantal gedichten, waaronder die van Jules Deelders ‘Een gedicht is een bericht’, die terug moeten blijven komen.”
Inmiddels leest Paul niet alleen poëzie, hij schrijft ook. “Als de zin niet af is, komt er nooit een punt, maar een komma als rustmoment", leest hij één van zijn dichtregels op die hij tijdens de coronapandemie heeft geschreven. “Dat rustmoment hebben we behoorlijk gehad de afgelopen jaren.”
Paul werkt al sinds 1988 bij de vuilophaaldienst
Paul werkt al sinds 1988 bij de vuilophaaldienst © Rijnmond

Jurylid

Volgend jaar is het weer tijd voor nieuwe dichtregels. Vanwege het 35-jarig jubileum van de regels op de vuilniswagens heeft de gemeente Rotterdam een dichtwedstrijd voor middelbare scholieren bedacht. Zij kunnen tot en met 15 december een dichtregel op sturen.
De winnende regel rijdt straks op een vuilniswagen door de stad. Paul zit in de jury. Maar hoe schrijf je dé winnende regel? “Het gaat erom of de boodschap direct binnenkomt bij je. Dat is het belangrijkste. Welke woorden er staan maakt dan niet zoveel uit.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl