SPARTA

Sparta geeft Ajax goed partij, maar een verrassing in Amsterdam blijft uit (2-1)

Nick Olij gaat naar de goede hoek, maar Bergwijn benut de penalty
Nick Olij gaat naar de goede hoek, maar Bergwijn benut de penalty © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Sparta heeft in de Johan Cruijff ArenA niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Ajax. De thuisploeg was met 2-1 te sterk voor de formatie van trainer Jeroen Rijsdijk. Toch hadden de Rotterdammers in de tweede helft uitzicht op een resultaat na de prachtige aansluitingstreffer van Camiel Neghli.
De Rotterdammers, die in 1989 voor het laatst wonnen in Amsterdam door goals van Gerald Sandel en Edwin Vurens (1-2), startten brutaal tegen Ajax. Tobias Lauritsen kopte de bal uit een hoekschop van Neghli sterk in, maar keeper Diant Ramaj redde op wonderbaarlijke wijze.
Tobias Lauritsen kreeg in de openingsfase een grote kans
Tobias Lauritsen kreeg in de openingsfase een grote kans © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Een minuut later sloeg Ajax wel toe na een goedlopende aanval met Brian Brobbey als eindstation. De spits draaide goed weg van verdediger Bart Vriends en passeerde ook doelman Nick Olij: 1-0.
Camiel Neghli baalt van vroeg doelpunt Ajax
Camiel Neghli baalt van vroeg doelpunt Ajax © VK Sportphoto/Mischa Keemink
In de fase die volgde mocht Sparta - waar Arno Verschueren terugkeerde in de basis na een schorsing - van geluk spreken dat het bij die ene treffer bleef. Ajax kreeg kansen, via opnieuw Brobbey, Jorrel Hato en Steven Bergwijn, maar een snelle tweede Amsterdamse goal viel niet.
Sparta herstelde zich daarna knap, kreeg weer even grip op het duel en zelfs een enorme kans om gelijk te maken. Opnieuw uit een hoekschop. Vriends kopte de bal door, maar Tijs Velthuis mikte van heel dichtbij over het doel van Ajax.
Enorme kans voor Velthuis na doorkopbal van Vriends
Enorme kans voor Velthuis na doorkopbal van Vriends © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Het was een korte opleving van Sparta, want het laatste kwartier was weer voor de ploeg van trainer John van 't Schip. Steven Berghuis schoot de bal na een mooie Amsterdamse aanval recht op Olij af, Bergwijn mikte uit de corner die volgde hoog over en Kristian Hlynsson miste de grootste kans. Hij schoot naast.
De 2-0 viel alsnog na een lichte overtreding van Olij op Brobbey. Bergwijn faalde niet vanaf elf meter. In blessuretijd van de eerste helft was het een wonder dat Hlynsson de bal niet achter Olij kreeg.

Prachtige goal Neghli

In de tweede helft deed Sparta vanuit het niets iets terug. Neghli deed dat op prachtige wijze. Hij schoot de bal van randje strafschopgebied in de linkerhoek: 2-1. Kort daarna kopte Lauritsen in de handen van Ramaj.
Camiel Neghli: 'Hier droom je wel van, scoren in de Arena'
Sparta geloofde in een resultaat, maar in tegenstelling tot de eerste helft waren de kansen in deel twee schaarser. Toch was het Ajax-publiek niet gerust op een goede afloop.
De kansen in de slotfase waren wel voor de thuisclub. Invaller Chuba Akpom kreeg de bal niet langs Olij. Ook de volgende kans was voor de gastheren. Devyne Rensch stoomde op maar schoot naast. Een minuut later maaide diezelfde Rensch in kansrijke positie volledig over de bal.
Van een slotoffensief van Sparta was geen sprake. Ook in de drie minuten blessuretijd kwamen de Rotterdammers niet meer gevaarlijk voor het doel van Ramaj.
Bart Vriends: 'We hebben veel geblaft, maar niet gebeten'
Jeroen Rijsdijk: 'We hebben Ajax grote delen onder druk gehouden'

Scoreverloop:

7' Brian Brobbey 1-0
42' Steven Bergwijn 2-0 (pen)
55' Camiel Neghli 2-1
Opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust; De Guzman (79. Metinho), Verschueren, Kitolano; Neghli, Lauritsen, Brym (85. Eerdhuijzen).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl