TREIN

Nieuwe dienstregeling vanaf vandaag: dit betekent het voor jou

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Bas Booister
De nieuwe dienstregeling gaat deze zondag in en dat is onder andere voor de Rotterdamse en Dordtse reizigers goed nieuws. Het houdt in dat er onder andere tussen de grote steden weer vier intercity's per uur rijden. Hieronder staat op een rijtje wat dit voor trajecten in onze regio betekent.
De NS zegt landelijk 1800 treinritten extra per week te gaan rijden, maar zegt ook dat deze treinen korter kunnen zijn. Dat kan betekenen dat met name in de spitsuren de coupés nog voller kunnen zitten dan de laatste tijd al het geval is.
De vervoersdienst vond het nodig om de dienstregeling aan te passen door het veranderde reisgedrag. Op dinsdag en donderdag reizen meer mensen met de trein naar hun werk, terwijl het op vrijdag juist rustiger is. In het weekend gaan er volgens de NS ook meer mensen op uit. Dan en in de daluren doordeweeks worden de niveaus van voor corona weer aangetikt.

Tien-minutentrein terug van weggeweest

Door personeelstekort bij de NS, reden de tien-minutentreinen de afgelopen tijd niet tussen Dordrecht en Rotterdam Centraal. De vervoersdienst zegt dat het tekort een stuk kleiner is dan voorheen. Hierdoor keert de tien-minutentrein weer terug. Op maandag tot en met donderdag rijdt er hierdoor tijdens de spits weer om de tien minuten een sprinter.
Ook al is het geen sprinter maar een Intercity, tussen Schiphol en Rotterdam Centraal gaat in de spits op maandag tot en met donderdag ook iedere tien minuten een trein rijden.

Intercity-frequentie omhoog

Om nog sneller van plek naar plek te kunnen, gooit de NS het aantal intercitytreinen ook omhoog. In de daluren doordeweeks en in het weekend gaan er onder andere op de trajecten Utrecht - Rotterdam en Dordrecht - Schiphol geen twee maar vier treinen per uur rijden. In de spits is dit al het geval, maar ook als je niet in de spits reist, komt er vanaf vandaag dus vaker een trein.
In het weekend kunnen reizigers tussen Dordrecht en Schiphol ook profiteren van vier keer per uur een trein. Ook dat was eerst twee per uur.

Meer nieuwe Intercity directs

In de nieuwe dienstregeling rijdt weer drie keer per uur een Intercity direct rechtstreeks over de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda. Deze trein is weer terug van weggeweest.
Dit zijn dan de nieuwe intercity-toestellen, de zogeheten ICNG-treinen, die 200 kilometer per uur kunnen aantikken. Deze reden wel al eventjes door ons land, maar die gaan op dit traject vaker rijden.
In de coupés zijn meer zitplaatsen voor vier personen te vinden, met een nieuwe tafel. In de tweede klas zijn daarnaast stopcontacten. De trein heeft ook wifi. Ook is er meer ruimte om je bagage te stallen. Vorige maand regende het overigens nog klachten over die nieuwe trein. De klachten gaan vooral over steeds weer terugkerende vertragingen op het traject Rotterdam-Amsterdam
Tussen Amsterdam en Rotterdam verandert er doordeweeks niks: daar blijven er vijf per uur rijden. In het weekend zullen er wel in plaats van drie, ook vijf treinen gaan rijden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl