Begroting Rotterdam aangenomen met minimale meerderheid

De begroting van het Rotterdamse college voor 2019 is aangenomen met de minimale meerderheid van 23 zetels. De gehele oppositie stemde in de nacht van dinsdag op woensdag tegen en laakt de gebrekkige 'uitgestoken hand' van het college.

Lees verder onder de video


Het was tegen twee uur 's nachts toen Nourdin El Ouali van Nida zijn teleurstelling uitsprak in de Rotterdamse raadszaal. "Het is zeer teleurstellend dat dit college niet in staat blijkt te zijn om de samenwerking te zoeken met de andere helft van de gemeenteraad", zei El Ouali.

Zijn partij Nida had de afgelopen weken het dichtst bij het college gestaan, maar moest concluderen dat er van de aangekondigde samenwerking met de oppositie niet veel terecht gekomen was.

De coalitiepartijen herkennen die kritiek niet. "We hebben onze uiterste best gedaan om met de oppositie op te trekken", reageert Chantal Zeegers van coalitiepartij D66. "Maar er was niet veel geld meer te verdelen voor plannen van de oppositie."

Na ruim twintig uur vergaderen kreeg het college het vanuit de oppositie vooral moeilijk bij onderwerpen als zorg, woningbouw en energietransitie. 

De eerste begroting van het nieuwe college is aangenomen, maar voor volgend jaar is er betere samenwerking met de oppositie nodig, waarschuwt Leefbaar-fractievoorzitter Eerdmans: "Dan moet er dekking zijn voor het klimaatakkoord en dan wil ik wel weten of er echt geluisterd wordt naar de oppositie."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: