nieuws

Schoonmakers De Rotterdam lopen mars voor betere cao

Schoonmakers in Rotterdam komen in actie voor een betere cao. Donderdagmiddag liepen ze op ludieke wijze een mars, om zo het toekomstbeeld van de schoonmakers weer te geven als zij onder de huidige omstandigheden door moeten werken tot hun pensioen.
De mars begon bij de uitgang van metrostation Wilhelminaplein en eindigde bij De Rotterdam aan de Wilhelminakade. In dat gebouw zitten onder meer de afdelingen Stadsontwikkeling en Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam gevestigd. Na afloop hebben de schoonmakers een petitie aangeboden aan de gemeente en het schoonmaakbedrijf.
"Wij willen ook gezond van onze oude dag kunnen genieten", zegt Alice de Brito Lopes. Zij is een van de schoonmaaksters bij De Rotterdam. "Ik werk al bijna 38 jaar in de schoonmaak en ik ben al helemaal versleten. Maar ik ben pas 59, ik weet niet hoe ik het nog al die jaren moet volhouden."

Respect

De schoonmakers willen een regeling, zodat oudere collega's korter kunnen gaan werken zonder dat ze veel minder verdienen of minder pensioen opbouwen. Ook willen ze dat werkgevers en opdrachtgevers hun cao respecteren, zodat ze niet gebukt gaan onder de werkdruk.
Andere speerpunten zijn vijf procent meer loon, meer verlof en sneller een vaste baan voor uitzendkrachten. Ook willen de schoonmakers een vrije dag op 1 mei, de Dag van de Arbeid.
Volgens vakbond FNV strijden schoonmakers al tien jaar voor respect en een betere toekomst, maar zijn ze er nog lang niet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl