nieuws

Politiechef Paauw: Geef alle agenten stroomstootwapen

© Politie.nl
De Rotterdamse politiechef Frank Paauw vindt dat alle politie-eenheden in Nederland stroomstootwapens moeten krijgen. Als dat doorgaat, moeten de komende vijf jaar 17 duizend agenten worden getraind om met de taser te werken.
Paauw vindt ook dat het verbod om het wapen in ggz-instellingen te gebruiken opnieuw besproken moet worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer besloot vorig jaar dat de politie in psychiatrische instellingen geen stroomstootwapen mag gebruiken. Het verbod kwam er na ophef over het taseren van een demente man in een Rotterdamse verpleeghuis.
De Rotterdamse politiechef vindt het stroomstootwapen een goede toevoeging aan het wapenarsenaal. "Met relatief weinig geweld en met nauwelijks kans op blijvend letsel kan je in heftige geweldsituaties erger voorkomen," zegt hij.
Over de discussie of agenten het wapen ook in ggz-instellingen mogen gebruiken zegt Paauw: "Hoewel ik eigenlijk vind dat de politie hier niet zou moeten hoeven op te treden, is het heel vreemd dat je in een ggz-instelling dus wel je pistool mag gebruiken of de hond mag inzetten. Maar het stroomstootwapen mag niet gebruikt worden, terwijl daarmee de kans op letsel veel kleiner is."

Omstreden

Vier eenheden hebben als proef een jaar met het wapen gewerkt. Het team surveillancehonden in Rotterdam, de politie in Amersfoort en Zwolle en een ondersteuningsgroep in Noord-Nederland.
Zij hebben tussen februari vorig jaar en februari dit jaar in totaal 343 keer het wapen gebruikt. In 62 procent van de gevallen was alleen dreigen met de taser al voldoende.
Het gebruik van het stroomstootwapen is omstreden. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International brengt het "onaanvaardbare gezondheidsrisico’s" met zich mee en wordt het wapen gebruikt in situaties waarin dat helemaal niet nodig is.
Paauw trekt die risico's in twijfel. "In alle keren dat het is gebruikt tijdens de pilot, heeft niemand ernstig letsel opgelopen." Toch komt er aanvullend onderzoek naar de eventuele gezondheidsrisico's en gevaren van het wapen.
De Tweede Kamer buigt zich volgend jaar over de inzet van stroomstootwapens door de politie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl