MODE

De Rotterdam Art Boy gaat graag boulderen, is dj en drinkt natuurwijn

De Rotterdam Art Boy gaat graag boulderen, is dj en drinkt natuurwijn
De Rotterdam Art Boy gaat graag boulderen, is dj en drinkt natuurwijn © Rijnmond
Ben je midden twintig tot begin dertig en woon je in Rotterdam? Dan is de kans groot dat je een Rotterdam Art Boy kent: een modieuze leeftijdsgenoot die bouldert, wellicht dj is of graag foto’s maakt, met oorringetje en een matje.
Sinds zo’n anderhalf jaar vinden de Rotterdam Art Boys elkaar op het Instagramaccount @rotterdamartboy. De posts van dit account hebben altijd hetzelfde format: uitspraken en typeringen van art boys met een foto van een Carhartt-petje en een tas van Susan Bijl erbij.
De 'memes' vonden vrijwel direct een Rotterdams publiek: binnen een paar dagen had het account 2 duizend volgers, die zich herkenden in uitspraken als ‘Helft van mijn tattoos zijn flash of dronken gezet’, ‘Camperbusje gekocht, wilde gewoon wat meer vrijheid’ en ‘Ga je mee zwemmen bij de Rotte? Ik neem de natuurwijn wel mee’.

Vegetariër, kringloopwinkel en natuurwijn

De Rotterdam Art Boy is een vertakking van de bevolkingsgroep die bekendstaat als de havermelkelite: de stedelijke, hoogopgeleide yuppen uit de hogere middenklasse. Net als de havermelk yup heeft de art boy een bewuste levensstijl: een vegetarisch dieet of eentje met weinig vlees, spullen die van de kringloopwinkel komen en natuurwijn.
Maar de art boy is een nóg specifiekere subcultuur dan de havermelkelite. Ze wonen in Rotterdam, hebben vaak een matje, snor en een heel dure Arc’teryx jas. Ze hebben vaak workwear aan, van Carhartt en Dickies, kleding die gemaakt is om in te werken, met handige zakken en stevige stoffen. Alleen is de art boy niet iemand die een baan heeft waarbij dit soort kleren echt nodig zijn. Ze hebben meestal creatief werk, bijvoorbeeld op filmsets.
Hoewel de naam lijkt aan te geven dat alleen mannen art boys zijn, zegt de maker van de memes - die anoniem wil blijven - dat iedereen een art boy kan zijn. En als je er eenmaal een bent, gaat dat meestal gepaard met gevoelens van zowel trots als schaamte. Het @rotterdamartboy account staat vol met memes met een hoog zelfspotgehalte: “Eerst herken je jezelf erin, en moet je erom lachen, maar meteen daarna denk je: wat lijken we toch op elkaar”.

Iedere stad een eigen Rotterdam Art Boy

Elke stad kent wel zo’n groep creatieve yuppen, en volgens de beheerder van het account zijn de verschillen miniem. In Utrecht dragen ze eerder een Freitag-tas dan een Susan Bijl, en in Amsterdam verplaatsen ze zich wellicht op een VanMoof in plaats van de racefiets, maar verder heeft elke stad wel een eigen versie van de Rotterdam Art Boy. “Het principe is hetzelfde”, vindt de mememaker.
Wie de art boys in Rotterdam het wild wil spotten, kan overdag het best terecht bij koffietentjes als Coppi en UEB. Maar ze hangen ook aan de bouldermuur van Monk of maken meubels in hun ateliers. Later op de dag drinken ze (natuur)wijn bij Marseille of Bar Cult, of je kunt ze vinden in echte Rotterdamse cafés als De Bel en Voigt, waar ze gewoon een biertje drinken.
‘s Nachts zijn ze bij Time is the new space, Keilecafé of draaien ze heel obscure techno- en housemuziek op een huisfeestje, want een beetje art boy is ook dj. Maar je ziet ze ook gewoon voorbij sjezen op straat. Let dan vooral op de rechterbroekspijp die bijna permanent in hun sok zit, want een hippe racefiets heeft natuurlijk geen kettingkast.
Naam: Niels Houben (25)
Beroep: Filmmaker
Favoriete plek: Monk
"Mijn vriendengroep bestaat uit veel echte art boys. We hebben allemaal een creatieve achtergrond, staan met één been in de kunstwereld, stemmen links en hebben dezelfde kledingstijl. Ik maak als freelancer video's voor bedrijven, aftermovies, documentaires en sta veel op filmsets. Net als m’n vrienden, eigenlijk. Gek genoeg zit het merendeel van ons in die wereld."
"We lijken heel erg op elkaar, met een hoop tattoos, snorretjes, en kleding van de Rotterdamse winkel Funkie House. Een echt art boy-kledingstuk vind ik van die voetbalsjaaltjes die niet bij een club horen, met felle kleuren en franjes aan de uiteinden. Een vriendin van me maakt ze, dus als ik met mijn vriendengroep op een feest ben, hebben we allemaal dezelfde sjaal. Dat is wel kenmerkend. Ik schaam me er niet voor om art boy te zijn. Ik vind het juist wel grappig dat er een soort etiket bij hoort, een bepaalde categorie die past bij wie ik ben."
Naam: Aimée Lafargue (27)
Beroep: Beeldend kunstenaar
Favoriete plek: M’n eigen atelier, De Stu
Aimée is een Rotterdamse Artboy
Aimée is een Rotterdamse Artboy © Rijnmond
"Ik ben een trotse Rotterdam Art Boy. Ik zit lekker in de linkse bubbel, werk in de kunst- en cultuursector, kleed me met merken als Carhartt en ook de plekken waar ik graag kom passen perfect in het plaatje; voor een koffietje ga ik naar Mecca, voor een biertje naar café de Bel, en als ik naar de film wil, ga ik naar Kino. Kleren koop ik bij de kringloop en Funkie House."
"Als ik een mede-art boy op straat zie lopen, weet ik dat we waarschijnlijk een beetje op dezelfde golflengte zitten. Ik vind het niet vervelend dat de naam suggereert dat de subcultuur over jongens zou gaan, voor mij is het een genderneutrale term."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl