nieuws

Liveblog teruglezen - Aankomst van Sinterklaas in de regio

"Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan!", klinkt het vandaag weer uit duizenden kelen. Maar niet alleen de goedheiligman arriveert, ook allerlei actiegroepen die protesteren tegen Zwarte Piet. Zij zien de geschminkte knecht van de Sint als overblijfsel van het koloniale verleden van ons land.
13:45 uur: De politie heeft in totaal drie mensen aangehouden tijdens de intocht van Sinterklaas in Rotterdam. Het gaat om één anti Zwarte Piet-betoger en twee mensen die zich tegen de betogers keerden. Ze belaagden de demonstranten vanuit twee auto's, waarop de politie onmiddellijk ingreep.
13:30 uur: Leefbaar Rotterdam vraagt opheldering aan burgemeester Aboutaleb over de anti Zwarte Piet-demonstratie. Betogers mogen veel te dicht bij de feestvierende kinderen komen, vindt Tanya Hoogwerf
13:15 uur: RTV Rijnmond is live bij de intocht van Sinterklaas in Rotterdam
13:10 uur: Enkele tientallen betogers tegen Zwarte Piet zijn aangekomen. Enkelen krijgen vuurwerk en eieren naar hun hoofd. Politie grijpt in.
13:05 uur: Tegenstanders van Zwarte Piet negeren demonstratievakken tijdens intocht in Rotterdam:
13:00 uur: Voorstanders van Zwarte Piet roeren zich in Rotterdam.
12:50 uur: De anti-Zwarte-Pietdemonstranten arriveren. Onduidelijk is of de betogers plaats willen nemen in de vakken die hen zijn toegewezen:
12:45 uur: De spanning loopt in Rotterdam
12:30 uur: De politie in Rotterdam pakt iemand op die een van de anti-Zwarte Pietdemonstranten had belaagd nadat die een spandoek aan de Erasmusbrug had gehangen.
12:00 uur: Demonstranten rollen spandoek uit op de Erasmusbrug, tegenover het podium. De tekst: Zwarte Piet is racisme. De politie overlegt.
11:45 uur: Veel politie op de been in Rotterdam
11:30 uur: Kick Out Zwarte Piet laat zich ook in Dordrecht niet zien
11:30 uur: Een busreis van activisten van Kick Out Zwarte Piet van Amsterdam naar Den Helder is halverwege door de politie tegengehouden. De activisten zouden tijdens de sinterklaasintocht in Den Helder protesteren tegen Zwarte Piet. Maar de bus kwam niet verder dan Alkmaar.
11:30 uur: Verslaggever Tenny Tenzer bij lege demonstratievakken in Rotterdam
11:15 uur: Dordrecht maakt zich op voor de intocht van Sinterklaas in de Kuipershaven.
11:00 uur: Aan het Willemsplein in Rotterdam worden de vakken voor de anti-zwartepietendemonstranten aangelegd. Sinterklaas wordt om 12:00 uur verwacht.
10:30 uur: Niet alleen in Maassluis is geen demonstrant van Kick Out Zwarte Piet te bekennen. Ook in Apeldoorn en Den Helder gaat de betoging van de anti-Pietenclub niet door.
10:00 uur: De Sint stapt stipt op tijd de Stadhuiskade van Maassluis op. Hij wordt welkom geheten door burgemeester Edo Haan van Maassluis. Sint Nicolaas moet te voet door Maassluis, en niet te paard, omdat de helling van de Wip naar de Zuidvliet voor het paard te steil is.
09:45 uur: De pakjesboot van de Sint vaart Maassluis binnen. Er staan veel kinderen op de kade. Maar demonstranten zijn in geen velden of wegen te bekennen.
09:30 uur: Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft protesten aangekondigd in onder meer Maassluis, Rotterdam en Dordrecht. Maar rond 09:30 uur was het demonstratievak in Maassluis nog leeg. Er is volgens de gemeente nog geen betoger te bekennen.
09:00 uur: Aanhangers van KOZP werden vorig jaar onderweg naar de landelijke intocht in Dokkum tegengehouden op de snelweg door middel van een wegblokkade. De initiatiefnemers daarvan zijn vorige week veroordeeld tot taakstraffen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl