nieuws

Steun voor debat over CO2-opslag Barendrecht

CO2ISNEE.cropresize.1.jpg
CO2ISNEE.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - De SP en de ChristenUnie willen net als GroenLinks snel een debat over de proef met CO2-opslag onder een woonwijk in Barendrecht. Zondag liet GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik weten zo'n debat te willen naar aanleiding van het tv-programma Zembla.
Esmé Wiegman (ChristenUnie) wil snel boven water hebben of er een rapport is achtergehouden. ,,Dat zou een slechte zaak zijn.'' In de uitzending kwam geoloog Peter van der Gaag aan het woord die onderzoek heeft gedaan naar CO2-opslag in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en VROM.

Nieuw onderzoek

Op verzoek van de ministeries zou Van der Gaag kritische delen hebben geschrapt. Verder zou het rapport nooit naar de Kamer zijn gestuurd. Een woordvoerder van Economische Zaken liet maandag weten ,,uit te zoeken hoe hoe het zit'' rond het rapport van de geoloog. Van der Gaag is op eigen initiatief begonnen aan een nieuw onderzoek over de opslag. De resultaten hoopt hij 22 april te presenteren.
Ook de SP steunt een debat over de kwestie. De socialistische partij is tegen de opslag van CO2, omdat er juist extra fabrieken moeten worden gebouwd om de afvang en opslag mogelijk te maken. Dat leidt tot zoveel extra energieverbruik, dat de maatregel ,,haaks staat op het klimaatbeleid'', aldus Kamerlid Paulus Jansen.

'Ook CO2 opslag op andere plekken'

Het kabinet wil dat Shell kooldioxide afkomstig uit de eigen raffinaderij onder de grond, in een inmiddels leeg gasveld, in Barendrecht opslaat. Het gaat om een proefproject, dat geldt als opmaat naar massale CO2-opslag in Noord-Nederland.
Met de opslag kan de overheid milieudoelstellingen waarmaken omdat de CO2 niet in de atmosfeer terechtkomt. In Barendrecht is er onder de bevolking grote weerstand tegen het plan. Ze maken zich zorgen over hun veligheid en vrezen dat hun huis in waarde daalt.

,Eenzijdige uitzending'

CDA-Kamerlid Liesbeth Spies vindt dat de uitzending van Zembla nog eens duidelijk heeft gemaakt ,,hoeveel er fout is gegaan in de communicatie tussen de initiatiefnemers, de overheid en de inwoners van Barendrecht''. Tegelijk sprak ze van een ,,eenzijdige uitzending'' waarbij er geen evenwicht was tussen voor- en tegenstanders. Het CDA denkt dat de opslag veilig is en heeft geen behoefte aan een debat op zeer korte termijn.
De PvdA is voorstander CO2-opslag onder de grond ,,als het veilig en verantwoord kan'', aldus Kamerlid Diederik Samsom. De uitzending heeft bij hem wel tot vraagtekens geleid rondom bepaalde modelberekeningen in het scenario dat er lekkage is aan transportleidingen. Daarover wil hij de minister ondervragen.