nieuws

Kipruto doet mee aan Marathon Rotterdam

Kipruto.cropresize.tmp.jpg
Kipruto.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Vincent Kipruto doet op zondag 11 april mee aan de Fortis Marathon Rotterdam. De verwachting is dat de 22-jarige Keniaanse atleet één van de belangrijkste rivalen van de Keniaan James Kwambai voor de eindzege zal zijn.
Kipruto won vorig jaar de marathon van Parijs in 2.05.47. Directeur Mario Kadiks strikte hem voor Rotterdam, waar Kwambai vorig jaar als tweede over de streep kwam in 2.04.27. Hij moest destijds na een enerverende eindsprint de zege aan Duncan Kibet laten.
Rotterdam had in 2009 de snelste marathon van het jaar in huis. Aan de 2.04.27 van Kibet èn Kwambai kwam niemand. Ook de tijd van de nummer drie, Abel Kirui in 2.05.04, werd vorig jaar niet in andere marathons overtroffen. Alleen wereldrecordhouder Haile Gebrselassie (2.03.59) was ooit sneller dan Kibet en Kwambai, in 2008.
,,Een tijd van 2.05 in Parijs, op een langzamer parkoers en met een minder sterk deelnemersveld, is omgerekend in Rotterdam 2.04 waard'', stelt Kadiks. De startlijst bij de mannen voor de dertigste editie in Rotterdam telt inmiddels elf lopers die de klassieke afstand over iets meer dan 42 kilometer onder de 2 uur en 9 minuten hebben afgewerkt. ,,Een topveld. Met atleten die kunnen verrassen'', vindt Kadiks. Bij de vrouwen voert de Chinese Zhu Xiaolin met een persoonlijk record van 2.23.57 het veld aan.