nieuws

‘Geen bewijs dat Karbaat eigen zaad gebruikte’

Spermakliniek Bijdorp
Spermakliniek Bijdorp
De weduwe van de Barendrechtse arts Jan Karbaat ontkent dat haar man zijn eigen zaad gebruikte voor inseminaties. Zij zei dat dinsdag in de Rotterdamse rechtbank in een procedure, die door donorkinderen is aangespannen.
De donorkinderen eisen dat hun DNA met dat van Karbaat wordt vergeleken. Zij zeggen al een match te hebben met een wettige zoon van de arts. Maar volgens de advocaat van de weduwe is niet bekend wie die wettige zoon is. Het bestaan van uiterlijke overeenkomsten tussen de donorkinderen vindt de advocaat geen bewijs.
De advocaat van de kinderen Tim Bueters zegt dat er inmiddels 47 personen gekoppeld kunnen worden aan Jan Karbaat, die jarenlang zijn eigen IVF-kliniek had in Barendrecht. De advocaat denkt dat dit het topje van de ijsberg is en dat er nog veel meer kinderen afstammen van de arts. De DNA-vergelijking moet definitieve duidelijkheid geven.

Studievertraging

Een van de donorkinderen, Yonathan Heij, zegt problemen op school te hebben gehad door alle onzekerheid. "Ik bleef zitten op het VWO, omdat ik alleen maar hieraan kon denken. Ik wil een schadevergoeding voor de studievertraging."
Zijn zus Merel-Lotte zegt dat de donorkinderen niet uit zijn op de erfenis van Jan Karbaat. "Deze procedure draait niet om geld. Het gaat erom dat je iets kan afsluiten, een plekje kan geven. Dat is ook belangrijk voor de kleinere kinderen die nu nog geen benul hebben."
Joey Hoofdman:"Ik ben hier dag en nacht mee bezig. Ik heb duidelijkheid nodig, om mijzelf te kunnen vormen. Ik heb nu angst contacten aan te gaan, want er is altijd de kans dat het een halfbroer- of zus is, met wie je geen liefdesrelatie kunt aangaan."

Bionisch

Enkele donorkinderen willen weten of er sprake is van erfelijke aandoeningen. Nathalie de Jong: "Ik heb reuma en nieuwe knieën, heupen en schouders. Ik ben een bionische vrouw, zoveel schroeven en platen zitten in mijn lichaam. Ik wil weten of ik erfelijk belast ben en hoe dit verder gaat."
Advocaat Tim Bueters is verbaasd dat de erfgenamen van Karbaat niet willen meewerken. “Het DNA-onderzoek kan ook bevestigen dat hij niét zijn eigen zaad gebruikte.” Advocate Kim Kuster, namens de erfgenamen:"Dokter Karbaat heeft heel veel goed werk verricht als fertiliteitsarts. Onderdeel daarvan was dat de donoren anoniem waren. Dat moet zo blijven."
Het DNA van Karbaat is eerder al veiliggesteld, maar ligt nog in een kluis. De rechter in Rotterdam doet op 13 februari 2019 uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl