Pegida en Voorpost niet verwacht bij intocht Sinterklaas

"Het is triest dat Kick Out Zwarte Piet-demonstranten zijn aangevallen tijdens de intocht van Sinterklaas in Rotterdam afgelopen zaterdag." Dat zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij vindt het bedroevend dat de anti-islambeweging Pegida en de extreem-rechtse groepering Voorpost opdoken in de intocht als Pieten.

Volgens Aboutaleb hebben de betogers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zich redelijk goed aan de afspraken gehouden. "Ze gingen naar de demonstratieplek, waarvan ze zeggen dat dat ze die te klein hebben gevonden. Dat waag ik te betwijfelen. Ze zijn niet in dat vak gaan staan." 

Volgens de burgemeester hebben ze er korte tijd gestaan en zijn ze toen teruggelopen. Daarbij werden ze belaagd door automobilisten. De politie heeft een aantal aanhoudingen verricht.

Aboutaleb: "Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat mensen die komen demonstreren, wat voor een boodschap ze ook hebben en of je het daar mee eens bent of niet, dat je die aanvalt. Ik vind het triest dat er op die manier met de vrijheid van meningsuiting is omgesprongen."

Het is niet duidelijk of de aanval een georganiseerde actie was of dat die spontaan gebeurde. Dat wordt nog door de politie uitgezocht. 

Zwarte Piet

Later tijdens de intocht doken er ook ineens zwarte pieten op, die niet bij de stoet hoorden. Dat bleken leden van Pegida en Voorpost te zijn. Onder hen was ook de voorman van Pegida. Ze deelden snoep uit. 

Het staat niet vast met welke intentie deze leden naar Rotterdam zijn gekomen. Uiteindelijk zijn ze herkend en door de organisatie aangesproken en gevraagd te vertrekken. De als Zwarte Piet verkleedde actievoerders zijn toen in het publiek gaan staan. 

Volgens burgemeester Aboutaleb was deze actie niet zonder gevaar. "Het had ook anders kunnen aflopen als anderen, die daar niet van gediend zijn, het hadden gezien en hadden waargenomen wie achter die schmink zat. Dat had tot een treffen kunnen komen."

Aboutaleb zegt dat de problemen van afgelopen zaterdag niet te voorkomen waren. Volgens hem is er wel rekening gehouden met de komst van hooligans, maar niet met de aanwezigheid van deze rechts-extremistische groeperingen. 

Komende donderdag vergadert de Rotterdamse gemeenteraad over de problemen bij de sinterklaasintocht.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Politiek010 Sinterklaas KOZP
Deel dit artikel: