nieuws

LIVEBLOG: Het stemmen tellen kan gaan beginnen

Een deel van de regio mag woensdag naar de stembus. Het gaat om de drie fusiegemeenten in het Rijnmondgebied; Hoeksche Waard, Molenlanden en Vijfheerenlanden.
In de Hoeksche Waard gaan vijf gemeenten samen verder. Daar mogen de bewoners van Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen naar de stembus. In de Alblasserwaard mogen de bewoners van de nieuwe gemeente Molenlanden naar de stembus. Deze fusiegemeente is een samenvoeging van Giessenlanden en Molenwaard.
De gemeente Vijfheerenlanden is een fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik. Mensen in Leerdam en Zederik stemmen woensdag voor het laatst als inwoners van de Provincie Zuid-Holland. De nieuwe fusiegemeente gaat deel uitmaken van de provincie Utrecht.

22:49 uur: Hoog bezoek in Alcazar


Blijkbaar vinden Haagse politici ook de verkiezingen in de Hoeksche Waard interessant


22:40 uur: Opkomst in Molenlanden hoger dan in Hoeksche Waard


Terwijl de opkomst volgens de eerste cijfers in de Hoeksche Waard net boven de 40 procent zit, is dat in Molenlanden anders. Daar komen dorpen als Bleskensgraaf (77%) en Wijngaarden (73%) veel hoger uit.

22:15 uur: CDA aan kop in Hoeksche Waard




22:04 uur: Ook de eerste uitslagen uit de Hoeksche Waard



21:48 uur: De eerste uitslagen druppelen binnen!


Oké. Het eerste stembureau dat de stemmen geteld heeft is bekend. Het is de mobiele stembus uit Molenwaard.

21:35 uur: Ook in Molenlanden zijn ze klaar voor de uitslagen



21:20 uur: Wij houden de stemmen ook bij:

Verslaggever Sanne Waldekker is in discotheek Alcazar, waar dit keer niet de beats, maar de verkiezingsuitslagen om je oren vliegen


21:05 uur: We gaan tellen!



20:55 uur: Een oproep voor de late stemmer:



20:40 uur: Burgemeester op pad:

Waarnemend burgemeester Reynvaan van Giessenlanden gaat nog even langs bij een van de stembureau's. Ze is op pad met burgemeester Van der Borg van Molenwaard. Samen worden deze twee gemeenten Molenlanden.

20:30 uur:

Gezelligheid ten top:

Leerdam en Zederik raakt de regio Rijnmond kwijt. Jammer, want volgens burgemeester Bruinsma wordt het er best gezellig vanavond.


18:40 uur: Busje komt zo (niet meer):

Bij de mobiele stembus in de Molenwaard kan niet meer gestemd worden. De bus moest terug naar de remise. Bij de andere stemlokalen (die niet op wielen) kan je wel terecht.

18:30 uur: Opkomst Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard blijven ze een beetje achter, qua opkomstcijfer. Daar is 30,81% van de kiezers naar de stembus geweest.

18:20 uur: Opkomst Molenlanden

In Molenlanden loopt het opkomstcijfer steeds verder op. Ze zitten daar nu op 35,85%

17:20 uur: Uitslagenavond Molenlanden

Ook in de nieuwe gemeente Molenlanden wordt een uitslagenavond georganiseerd. De Spil in Bleskensgraaf is vanaf 21:00 uur geopend.

17:01 uur: Uitslagenavond Hoeksche Waard

In partycentrum Alcazar in Puttershoek wordt woensdagavond een uitslagenavond georganiseerd. Vanaf 21:00 uur is de zaal open. De voorlopige uitslag van de verkiezingen in de Hoeksche Waard wordt pas aan het einde van de avond verwacht, tussen 23:00 uur en 00:00 uur. De officiële uitslag wordt op 23 november bekendgemaakt.

16:00 uur: Nog vijf uur te gaan

De stembussen in de fusiegemeenten Hoeksche Waard, Molenlanden en Vijfheerenlanden zijn tot 21:00 uur geopend.

15:17 uur: Geen stormloop in Giessen-Oudekerk

Het is rustig bij stembureau De Oude School.

14:24 uur Twee in een klap

In Mijnsheerenland zitten twee stembureaus in één gebouw. Alleen maaien ze wel het gras voor elkaars voeten weg: bij de een is het redelijk druk, bij de ander niet.

14:08 uur Opkomst Vijfheerenlanden

In de huidige gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen lag het opkomstpercentage rond de middag op zo'n vijftien procent. Welke fusiegemeente weet de meeste inwoners naar de stembus te krijgen?

14:15 uur Opkomst Hoeksche Waard

De twee fusiegemeenten die na de herindeling tot deze regio blijven behoren, ontlopen elkaar niet veel qua opkomstpercentage. Om 14:00 uur heeft in de Hoeksche Waard ongeveer 17 procent van de ongeveer 70 duizend kiesgerechtigde Hoeksche Waarders een stem uitgebracht.

13:58 uur: Het is koud in de stembus

Winterjassen, sjaals en dekentjes zijn geen overbodige luxe in de stembus die door de nieuwe gemeente Molenlanden rijdt.

13:30 uur: Opkomst Molenwaard

Meer dan zestien procent van de stemgerechtigde inwoners van de gemeente Molenlanden heeft aan het begin van de middag een stem uitgebracht.

13:09 uur: Proef met kleinere stembiljetten

Bij het stembureau Buitensluis in Numansdorp en buurthuis Ronduit in 's-Gravendeel wordt een proef gedaan door het Ministerie van Binnenlandse Zaken met alternatieve stembiljetten. Naast het normale stembiljet kunnen stemmers ook met een kleiner biljet een 'nepstem' uitbrengen in een andere bus. Onder meer de burgemeester van Cromstrijen deed mee.

13:03 uur: Meer dan driehonderd keuzes

"Ik vond het veel partijen", zegt een vrouw die naar een van de stembureaus in Numansdorp is gekomen. "En dan nog de lijst van de mensen binnen de partij zelf, dat waren er ook nog veel!" Op de kieslijst in de Hoeksche Waard staan 305 namen, van dertien verschillende partijen.

12:59 uur: Opkomst lager dan vier jaar geleden

Volgens Ruud Heemskerk, projectleider verkiezingen in de Hoeksche Waard, was de opkomst woensdagochtend lager dan bij de 'gewone' gemeenteraadsverkiezingen, vier jaar geleden. "Ik zou haast kiezers willen oproepen om te komen stemmen, want het is heel belangrijk."

12:25 uur: Burgemeesters in Hoornaar

De burgemeesters van de huidige gemeenten Giessenlanden en Molenwaard zijn op hun tour langs de stembureaus aangekomen in Hoornaar.

11:35 uur:

Mobiele stembus

Door de gemeente Molenlanden toert de mobiele stembus. Tot 12:30 uur staat de bus in het buurtschap Vuilendam, tussen Molenaarsgraaf en Ottoland.

11:05 uur: RTV Rijnmond in Molenlanden

Verslaggever Esther Schalkwijk zet koers naar Hoornaar.

10:36 uur: Opkomst Molenlanden

In de nieuwe gemeente Molenlanden is het opkomstpercentage hoger dan in de Hoeksche Waard. Om 09:30 uur was het opkomstpercentage 5,37 procent.

10:31 uur: Acht partijen in Vijfheerenlanden

In de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden kan gestemd worden op acht partijen. Een lastige keuze, volgens sommige twitteraars.

10:24 uur: Opkomst in de Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard mogen 65 kiesgerechtigde inwoners vandaag een stem uitbrengen. Er zijn 54 stembureaus verspreid over het eiland. Om 10:00 uur had nog geen vijf procent van de inwoners gestemd.

09:47 uur: Burgemeesters on tour

De burgemeester van de huidige gemeente Molenwaard toert woensdag met de waarnemend burgemeester van Giessenlanden door de nieuwe gemeente. Lees meer:

09:32 uur: Waar kunnen inwoners op stemmen?

In de nieuwe gemeente Molenlanden hebben inwoners de keuze uit zeven partijen. In de Hoeksche Waard is het aanbod een stuk groter: daar doen maar liefst dertien partijen mee aan de verkiezingen. Een overzicht:

Lees meer:
Lees meer:

08:57 uur: Stemmen stromen binnen

Het aantal stemmen wordt nauwkeurig in de gaten gehouden.

08:41 uur: RTV Rijnmond is erbij

Verslaggever Jacco van Giessen nam woensdagochtend een kijkje bij een stembureau in 's-Gravendeel.

08:40 uur: Wordt dit het nieuwe volkslied van de Hoeksche Waard?

In aanloop naar de verkiezingen heeft de ChristenUnie in de Hoeksche Waard een kleine pr-stunt uit de mouw geschud: een volkslied over de identiteit van de Hoeksche Waard. Bekijk en beluister het lied hier.

Lees meer:

07:30 uur: De stembussen zijn open!

De burgemeesters in de Hoeksche Waard kijken uit naar de verkiezingen en benadrukken op sociale media het belang van het stemmen nog eens. "Wat ook uw voorkeur is, ga in ieder geval stemmen!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl