nieuws

‘Gevolgen CO2-opslag Barendrecht onvoldoende onderzocht’

ROTTERDAM - De gevolgen van de geplande CO2-opslag onder de Barendrechtse wijk Carnisselande zijn onvoldoende in kaart gebracht. Dat zei chemicus Krijn de Jong zondagavond in het televisie-programma Zembla.
Volgens de professor zijn er nog veel vraagtekens: “De gehanteerde modellen zijn niet betrouwbaar en de rapporten zijn onvolledig.” Volgens De Jong is er bijvoorbeeld nooit onderzocht wat er gebeurt als er op een windstille dag CO2 vrijkomt, terwijl de gevolgen volgens hem dan juist het grootst zijn.
Hij wees erop dat Barendrecht is omgeven door dijken, waardoor vrijgekomen CO2 nergens heen kan: “De kans is heel klein, maar als er CO2 vrijkomt in een dergelijk dichtbevolkt gebied met 50.000 inwoners, zijn de gevolgen niet te overzien.”
Hij kreeg bijval van collega-wetenschapper Heleen de Coninck, die een Nobelprijs won met haar onderzoek naar CO2. Ze verweet haar collega’s tunnelvisie: “De gemeenschap die zich bezighoudt met onderzoek naar CO2-opslag bestaat uit een bonte verzameling van mensen uit de industrie, de overheid en de wetenschap. Het gaat om een homogene groep. Onzekerheden en nadelen worden steeds minder benoemd.”
In de uitzending kwam ook naar voren dat een kritisch rapport over de CO2-proef in Barendrecht de Tweede Kamer nooit heeft bereikt. Dat zei de onderzoeker en schrijver van het rapport, Peter van der Gaag. Ondanks herhaalde oproepen van GroenLinks werd het rapport niet verstrekt. Bovendien gaf geoloog Van der Gaag toe dat hij kritische passages in het rapport moest schrappen van zijn opdrachtgevers bij het ministerie van VROM en Economische Zaken. Voormalig minister Cramer zei in Zembla dat er geen opzet in het spel is geweest.
Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks heeft een debat aangevraagd over de CO2-proef. Hij wil opheldering van het demissionaire kabinet over de uitlatingen in het programma.