nieuws

Politie haalt hangende Greenpeace-activisten van schip

Drie activisten van Greenpeace Nederland zijn zaterdagmorgen aan de zijkant van vrachtschip de Stolt Tenacity gaan hangen. Ze wilden daarmee voorkomen dat het schip in Rotterdamse haven kan aanmeren. Volgens Greenpeace vervoert het schip producten met 'foute' palmolie. Vrij snel na het begin van de actie werden de drie door de politie aangehouden.
De zeehavenpolitie doet nog onderzoek, om te kijken of Greenpeace zich op het water "wel netjes heeft gedragen", zegt een politiewoordvoerder. Volgens haar is de actie inmiddels beëindigd, zodat het schip alsnog kan aanmeren. Ook Greenpeace laat weten dat de actie hiermee is afgelopen.
De activisten mogen zes uur worden vastgehouden. Ze werden aangehouden op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarin staan de regels over openbare orde en (verkeers)veiligheid.

Regenwouden

Het vrachtschip vervoert palmolieproducten. Greenpeace voert al lange tijd actie tegen palmolie, omdat voor het produceren van veel palmolie veel regenwouden worden gekapt. Volgens Greenpeace belooft palmolieproducent Wilmar al jaren te kappen met ontbossing. De activisten zitten vast met touwen en houden een spandoek vast.
Een van de producten waar palmolie van Wilmar in zit, is het bekende Oreo koekje. Ook van afnemers van palmolie wil Greenpeace meer actie tegen de kap van regenwouden. "Er gebeurt te weinig. Die ontbossing gaat in razend tempo door", zegt een woordvoerder van Greenpeace.

Volhouden

De activisten waren van plan langdurig te blijven zitten. "We hebben proviand bij ons en we kunnen de klimmers vervangen. Het plan is om zo lang mogelijk vol te houden, zolang het veilig blijft", zei een woordvoerder eerder tegen RTV Rijnmond.
Vorige week klommen zes activisten van Greenpeace bij Gibraltar aan boord van hetzelfde schip. Die groep werd vastgezet door te kapitein, en na 33 uur weer vrijgelaten.
Lees meer: Greenpeace-activisten vastgezet op schip dat onderweg is naar Rotterdam

Teleurgesteld

Producent Wilmar zegt in een reactie teleurgesteld te zijn in Greenpeace. Het bedrijf noemt de actie oneerlijk, omdat het schip niet van Wilmar zelf is en maar voor een deel producten met palmolie van Wilmar vervoerde.
Ook vinden zijn dat de palmoliesector juist al heel ver is om ontbossing tegen te gaan en dat ze liever constructief hadden samengewerkt met Greenpeace en andere bedrijven en organisaties.

Andere olie

Ook vanuit MVO Nederland klinkt kritiek op de actie. De ketenorganisatie voor duurzaam ondernemen is bang dat acties ervoor zorgen dat consumenten producten met palmolie gaan boycotten.
Producenten moeten dan op zoek naar een andere olie, en die zorgen in veel gevallen voor nog meer ontbossing dan palmolie. Palmolie levert in verhouding veel op, op weinig ruimte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl