nieuws

Geen geulen, wel uitkijktoren voor Eiland van Brienenoord

Het Eiland van Brienenoord krijgt in de toekomst geen brede geul om de getijden te regelen, maar wel een uitkijktoren. Dat werd duidelijk tijdens een informatieavond over de omvorming van het Rotterdamse stukje natuur tot getijdenpark.
Het is een oase van groen en rust recht onder de altijd drukke Van Brienenoordbrug. Het 21 hectare grote natuurpark is een geliefde plek voor volkstuinders, wandelaars en fans van de Schotse Hooglanders die er grazen. Het eiland staat aan de vooravond van een flinke metamorfose.
Het nieuwe eiland zal definitief geen geul krijgen. Het zou het leefgebied van de aanwezige vleermuizen teveel verstoren. Verder schenkt de 150-jarige baggeraar Van Oord het eiland een metershoge uitkijktoren.
Een noviteit die al bekend was zijn zanderige oevers die het eiland van Brienenoord krijgt. Geen gladde zandstranden, maar modderige oevers waar eb en vloed behoorlijk vrij spel hebben.
Ook krijgt het eiland zoals beloofd een tweede toegangsbrug. Er komen nieuwe geasfalteerde paden voor wandelaars en hardlopers. Het historische bouwdok voor de tunneldelen van de metro blijft behouden.
Was er bij een eerdere bijeenkomst nog behoorlijk kritiek op de toenmalige plannen, ditmaal leek er bij de meeste bezoekers tevredenheid te zijn. Vaste bezoeker Yvonne Cornelis vreesde voor een geul en daardoor verkleining van 'haar' eiland. "We wilden een rondje eiland blijven kunnen doen. En dat blijft nu mogelijk."
Dat het op het eiland een soort Benidorm wordt, daar is Cornelis niet bang voor. "Daar worden de stranden te modderig voor." Wel ergert ze zich aan de reflecterende gele punten van de duwbakken die voor anker liggen voor het eiland. "Havenbedrijf, kunnen jullie dat misschien groen of blauw verven?"
Cornelis dankt de vleermuizen en kijkt uit naar een eiland met zanderige oevers. Volgend jaar gaan de eerste spades de grond in.