SPARTA

Twee weken geleden meldde Sparta zich voor Mito: 'Twijfelde geen moment, ik wil slagen in Nederland'

Shunsuke Mito poseert in Sparta-shirt en met de microfoon van zijn favoriete omroep
Shunsuke Mito poseert in Sparta-shirt en met de microfoon van zijn favoriete omroep © VK Sportphoto / Mischa Keemink
Een bliksemtransfer, zo kan je de komst van Sunshuke Mito wel noemen. Sparta volgde de speler - onlangs nog uitgeroepen tot het grootste talent van de Japanse J1 League - al langer, maar meldde zich pas twee weken geleden officieel bij hem. Mito twijfelde geen seconde: "De eredivisie past perfect bij mij."
Donderdag landde Mito op Schiphol, een dag later is hij voor het eerst op het Kasteel. Hij ziet z'n naam op tape in de kleedkamer, poseert voor de fotografen en geeft z'n eerste interview als Spartaan. Met hulp van Kogei Sagara, Sparta's inspanningsfysioloog, die vandaag fungeert als tolk.
Sunshuke Mito: zijn eerste interview als Spartaan
Een nieuwe fase in het leven van Mito breekt aan. Zijn eerste club buiten Japan, voor het eerst gaat hij op zichzelf wonen. Niet samen met, wel in de buurt van Koki Saito, zijn ploeggenoot bij het Olympisch elftal van Japan en nu ook bij Sparta. Saito is deze winterstop getrouwd en gaat voor het eerst samen wonen.
Je zou verwachten dat Mito een belletje zou wagen naar Saito, voordat hij zijn jawoord gaf aan Sparta, maar dat deed hij niet. Zodra Sparta contact opnam met hem en zijn club Albirex Niigata wist hij het zeker: Mito moest en zou naar Nederland. "De eredivisie past perfect bij mij. En Sparta is een ideale club om als eerste buiten Japan te spelen."

Optimaal ontwikkelen

Allereerst hebben zijn zaakwaarnemers dat tegen hem gezegd. Mito zit bij hetzelfde bureau dat tegenwoordig Feyenoord-spits Ayase Ueda begeleidt en in het verleden ook de zaken behartigde van Shinji Ono, die begin deze eeuw furore maakte in de Kuip en deze maand op 44-jarige leeftijd zijn carrière beëindigde.
Maar ook Gerard Nijkamp en Jesper Gudde wisten Mito te overtuigen van zijn komst naar Spangen. De technisch directeur en hoofd scouting vlogen naar Japan en spraken uitvoerig met Mito en zijn zaakwaarnemer. "Zij zeiden dat ik mij bij Sparta optimaal kan ontwikkelen. En ook dat het een mooie eerste club buiten Japan is."
Mito's favoriete positie is linksbuiten, de plek waar Saito zal spelen zodra hij weer volledig fit is. "Geen probleem", vertelt hij. "Ik kan ook als rechtsbuiten spelen en op 10." Verder zegt hij goed te kunnen dribbelen, schieten en scoren. Koppen wat minder. "Klopt, ik wacht nog altijd op mijn eerste kopgoal."
Shunsuke Mito
Shunsuke Mito © Mischa Keemink / VK Sportphoto

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl