nieuws

Rotterdamse Esmay verkoopt papier van olifantenpoep

"Iedereen vraagt altijd meteen of het nog naar poep stinkt" vertelt ondernemer Esmay Verschuren (24) lachend. "En nee, dat doet het dus niet'. Ze snift nog even aan een notitieblokje gemaakt van olifantenpoep en zegt: "Het ruikt naar niks".
Esmay importeert papierwaren vanuit Sri Lanka die gemaakt zijn van gedroogde olifantendrollen. Ze verkoopt ze in haar webshop. Het idee daarvoor kwam toen ze eerder dit jaar vrijwilligerswerk deed bij een olifantenopvang in Sri Lanka. Olifanten worden daar als gebruiksvoorwerp behandeld en dat ging Esmay aan het hart.
Ze kreeg een olifant toegewezen die ze moest voeren, wassen en verzorgen. Poep scheppen hoort daar natuurlijk ook bij. En elke dag moest ze met een kruiwagen vol drollen naar een werkplaats naast de opvang. Daar wordt de poep gedroogd en gewassen, tot er vezels overblijven die vermengd worden met gerecycled rijstpapier. En daar wordt papier van geschept.
Esmay rook een kans en bedacht dat ze de notitieblokken en andere papierwaren in Nederland aan de man kon brengen. Tien procent van de winst gaat terug naar Sri Lanka, naar de mensen die zich het lot van de olifanten aantrekken. Over een tijdje wil Esmay weer terug om te zien hoe haar geld terecht komt én hoe het gaat met 'haar' olifanten.