nieuws

Stena Hollandica maakt eerste proefvaart

2010stena_hollandica.cropresize.tmp.jpg
2010stena_hollandica.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De nieuwe Stena Hollandica heeft vrijdag haar eerste proefvaart gemaakt. Het schip wordt gebouwd voor de route Hoek van Holland-Harwich op de Nordic-werf in het Noord-Duitse Wismar.
De veerboot is de grootste in haar soort, met ruimte voor 1200 passagiers en wegdek, genoeg voor 230 auto's en 300 vrachtwagens. Er wordt ook een nieuwe Stena Brittanica gebouwd voor dezelfde route. De veermaatschappij investeert zo'n 400 miljoen euro in beide schepen.

Zure appel

Het besluit voor de mega-investering werd genomen in december 2006, toen er nog groei zat in het goederenvervoer naar Engeland en de crisis nog moest losbarsten. "Vandaag de dag zouden we zo'n investering niet meer doen," aldus Stena-directeur Pim de Lange, "maar we hebben deze bestelling nou eenmaal geplaatst, dus we moeten maar even door de zure appel heen bijten."

Luxer

De nieuwe schepen zijn nog weer luxer dan de huidige ferry's die tussen Hoek van Holland en Harwich varen. Er is een wijnbar aan boord en een leeskamer waar kranten en tijdschriften komen te liggen. Verder zijn de hutten en bedden groter en hebben de buitenhutten enorme patrijspoorten. Stena spreekt ook niet meer van hutten, maar van kamers. Met de extra luxe denkt Stena ook de komende jaren de concurrentie aan te kunnen met de goedkope luchtvaartmaatschappijen en de Kanaaltunnel. Directeur De Lange voorziet dat de markt de komende jaren weer zal aantrekken.

800 man

Op de werf in Wismar zijn dagelijks 800 mensen bezig om te zorgen dat de Hollandica op tijd klaar is. Als alles goed gaat, zal het schip op 9 mei de eerste afvaart maken uit Hoek van Holland. De Brittanica komt in oktober in de vaart. De huidige twee schepen verhuizen dan naar de route tussen Gothenburg in Zweden en het Duitse Kiel.