nieuws

Problemen met Rotterdamse plasticvanger The Ocean Cleanup

De 'plasticvanger' van het project The Ocean Cleanup weigert dienst. De 600 meter lange 'slurf' beweegt te langzaam en houdt het plastic uit de oceaan niet vast. Het Rotterdamse bedrijf achter het project verwacht de problemen snel op te lossen.
In september vertrok de plasticvanger vanuit de Baai van San Francisco voor een zeereis van een jaar. Het apparaat moest met zijn 600 meter lange armen kleine plastic deeltjes uit het water halen.
"Het vasthouden van het plastic lukt nóg niet. De nadruk wil ik op 'nog' leggen", zegt Joost Dubois, woordvoerder van The Ocean Cleanup. Het bedrijf is druk bezig om het probleem op te lossen. "We zijn vol vertrouwen dat al onze slimme mannen die aan het rekenen en werken zijn, een oplossing vinden."
Onverwachts kwamen de problemen niet volgens Dubois. "Dit is pas systeem nummer 1, echt een testversie. Op basis van wat we nu leren, gaan we systeem 2 bouwen."
Naast het niet vasthouden van het plastic, heeft het bedrijf in deze testfase ook positieve conclusies kunnen trekken. Zo houdt de 'slurf' stand in de wisselende weersomstandigheden, draait hij goed met de wind mee en heeft het geen negatieve impact gehad op het zeeleven.

Crowdfunding


The Ocean Cleanup is een project van wetenschapper Boyan Slat. Via crowdfunding haalde hij 2 miljoen euro op voor zijn pilotproject waaraan hij en zijn team in de afgelopen jaren in Rotterdam-West hebben gewerkt. Hun 'plasticvanger' moet plasticafval uit de oceaan vissen.
Het plastic dat in de wereldzeeën drijft, vormt een grote bedreiging voor het zeeleven. Vissen en andere zeedieren eten het plastic per ongeluk op, stikken erin of sterven door vergiftiging.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl