Aboutaleb: geen boetes meer voor daklozen

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil stoppen met het uitdelen van boetes aan dak- en thuislozen. Volgens hem is het beter om hulpverlening en ondersteuning aan te bieden.

Aboutaleb deed zijn uitspraken donderdag in het debat over een alcoholverbod dat hij wil invoeren voor het Wijkpark Oude Westen. Nu mag je daar van april tot en met september wel alcohol drinken, net als in andere parken in de stad.  Het stadsbestuur wil dit vanwege veel overlast verbieden.

D66 en GroenLinks zijn tegen. Burgemeester Aboutaleb herhaalde donderdag dat de politie dit algehele verbod nodig heeft om te kunnen handhaven. De burgemeester stelde wel voor om per situatie te bepalen of het nuttigen van een drankje verboden is. 

Geen boete

In het debat zei Aboutaleb ook dat dak- en thuislozen die bij zo'n verbod de fout ingaan, wat hem betreft niet meer direct een boete moeten krijgen. Aboutaleb: "Daar wil ik echt van af. Het helpt onze daklozen niet". 

De burgemeester wees erop dat een boete die niet betaald kan worden, uiteindelijk steeds verder oploopt. Uiteindelijk worden ze - om iemand weer een toekomst te geven -kwijtgescholden.

Aboutaleb vindt daarom dat geldboetes opleggen niet werkt. Hij pleit er juist voor om de daklozen hulpverlening en ondersteuning aan te bieden. De burgemeester riep de gemeenteraad op daar samen met de politie en justitie over te praten, om te kijken of dit mogelijk is.

Het Rotterdam Project

TV-presentator Beau van Erven Dorens riep deze week via sociale media al op om te stoppen met het beboeten van daklozen, omdat ze toch geen geld hebben om die te betalen.

Van Erven Dorens maakt het programma 'Het Rotterdam Project', waarin hij daklozen in de stad helpt. Burgemeester Aboutaleb verwees in zijn betoog naar dit programma.

beauvaned

Amsterdam CS, gisterochtend 07:30. Ik was op weg naar Rotterdam. We moeten ophouden daklozen boetes te geven. Ze hebben geen geld en zullen nooit betalen. De boete van 90 of zelfs 140 euro (wegens slapen op straat) groeit duizelingwekkend en de dakloze zal niet betalen. Uiteindelijk gaat de dakloze de bak in, de boete blijft staan en hij zal weer niet betalen. De samenleving wordt opgezadeld met duizenden euro’s aan kosten van justitie, deurwaarders, politie en gevangenis, om een oninbare boete van 90 euro te innen en de dakloze wordt begraven onder de schulden (die hij nooit zal betalen.) Miljoenen kost het en al die verspilde energie van het ambtelijk apparaat... Het is niet links, het is niet rechts: het is gewoon dom.

 

Deel dit artikel: