nieuws

Aboutaleb: geen boetes meer voor daklozen

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil stoppen met het uitdelen van boetes aan dak- en thuislozen. Volgens hem is het beter om hulpverlening en ondersteuning aan te bieden.
Aboutaleb deed zijn uitspraken donderdag in het debat over een alcoholverbod dat hij wil invoeren voor het Wijkpark Oude Westen. Nu mag je daar van april tot en met september wel alcohol drinken, net als in andere parken in de stad. Het stadsbestuur wil dit vanwege veel overlast verbieden.
D66 en GroenLinks zijn tegen. Burgemeester Aboutaleb herhaalde donderdag dat de politie dit algehele verbod nodig heeft om te kunnen handhaven. De burgemeester stelde wel voor om per situatie te bepalen of het nuttigen van een drankje verboden is.

Geen boete

In het debat zei Aboutaleb ook dat dak- en thuislozen die bij zo'n verbod de fout ingaan, wat hem betreft niet meer direct een boete moeten krijgen. Aboutaleb: "Daar wil ik echt van af. Het helpt onze daklozen niet".
De burgemeester wees erop dat een boete die niet betaald kan worden, uiteindelijk steeds verder oploopt. Uiteindelijk worden ze - om iemand weer een toekomst te geven -kwijtgescholden.
Aboutaleb vindt daarom dat geldboetes opleggen niet werkt. Hij pleit er juist voor om de daklozen hulpverlening en ondersteuning aan te bieden. De burgemeester riep de gemeenteraad op daar samen met de politie en justitie over te praten, om te kijken of dit mogelijk is.

Het Rotterdam Project

TV-presentator Beau van Erven Dorens riep deze week via sociale media al op om te stoppen met het beboeten van daklozen, omdat ze toch geen geld hebben om die te betalen.
Van Erven Dorens maakt het programma 'Het Rotterdam Project', waarin hij daklozen in de stad helpt. Burgemeester Aboutaleb verwees in zijn betoog naar dit programma.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl