nieuws

Een toast op de 50-jarige Euromast

euromastverlicht.cropresize.tmp.jpg
euromastverlicht.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Rotterdams 'toppunt' De Euromast bestond donderdag 25 maart precies 50 jaar. In 1960 werd de landmark van Rotterdam geopend door de 22-jarige prinses Beatrix tijdens de Floriade.
De gemeenteraad indertijd dacht vrij laatdunkend over het idee van een uitkijktoren en had er geen cent voor over. De toren werd daarom betaald door het bedrijfsleven en ontworpen door Hugh Maaskant, ook bekend van het Groothandelsgebouw.
Voor burgemeester Aboutaleb is de Euromast het symbool van durf: "Net zoals de Nieuwe Waterweg is gegraven waardoor Rotterdam kon uitgroeien tot internationaal belangrijke haven", zo zei hij.
Op het dak van het zogenoemde kraaiennest werd geproost op de komende 50 jaar voor de betonnen kolos. 'Misschien niet meer als hoogste gebouw van Rotterdam, wel als icoon', aldus de burgemeester.
In de Euromast en Schielandhuis zijn tentoonstellingen gewijd aan het tot standkomen van de Euromast en de beleving ervan door Rotterdammers en bezoekers. De expositie in het Schielandhuis is te zien tot 10 mei