nieuws

Rotterdam decor voor het 'Politieke Moment van het Jaar'

Unilever Rotterdam.
Unilever Rotterdam. © Roald Sekeris
Het politieke moment van 2018 is het behoud van de dividendtaks door het kabinet. Dat heeft het opiniepanel van EenVandaag besloten. De omstreden belasting bleef, na maanden discussie over een mogelijke afschaffing, toen bleek dat Unilever niet van plan was het Britse hoofdkantoor naar Rotterdam te verhuizen.
In het opiniepanel zitten 25.000 mensen die elke maand hun mening mogen geven over politieke kwesties en politici. De dividendtaks bleef het hele jaar in het nieuws en kwam dus geregeld terug in de peiling.
Vooral premier Mark Rutte was er een voorstander van, omdat de afschaffing van de belasting op aandelenwinsten volgens hem zou helpen om buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen. Maar het plan kwam eerder in geen enkel verkiezingsprogramma voor en zou de staatskas jaarlijks bijna 2 miljard euro gaan kosten. Afgezien van Rutte zagen weinig mensen en partijen er dan ook brood in.
Discussie over dividendtaks zwarte bladzijde in het politieke jaar
deelnemer opiniepanel
De discussie over de dividendtaks bereikte begin oktober een hoogtepunt toen de Britse aandeelhouders van multinational Unilever tegen een verhuizing van het Londense hoofdkantoor naar Rotterdam stemden. De Tweede Kamer stelde nog dezelfde dag het afschaffen van de belasting op dividend ter discussie.
Rutte liet zijn omstreden plan daarna al snel varen. Een deelnemer van het opiniepanel noemt de kwestie "een zwarte bladzijde in het politieke jaar. Het geeft de kloof aan tussen de politiek en de gewone man".

Politicus van het Jaar

Naast het Politieke Moment van het Jaar werd ook de Politicus van het Jaar gekozen. Dat is dit jaar volgens de opinieleden van EenVandaag Klaas Dijkhoff. De VVD-fractieleider dankt zijn verkiezing aan zijn "nuchtere en veelbesproken manier van communiceren", maar vooral ook aan zijn vele proefballonnen waardoor hij bleef opvallen bij het opiniepanel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl