Groen licht voor verkoop Eneco

De kogel is door de kerk: Eneco gaat in de verkoop. Daar hebben de aandeelhouders, de raad van commissarissen en de raad van bestuur van de Eneco Groep mee ingestemd. Ook de Centrale Ondernemingsraad heeft positief advies gegeven.

De verkoop heeft grote gevolgen voor de gemeente Rotterdam, die met een belang van 31,6 procent de grootste aandeelhouder is. De verkoop kan de gemeente zo'n 1 miljard euro opleveren. Dat geld wil het stadsbestuur gebruiken om dure plannen te bekostigen zoals de energietransitie en de mogelijke aanleg van een metrolijn tussen Kralingen en Feijenoord.

"Dat geld gaat naar onze spaarpot, het investeringsfonds Rotterdam. Het eerste waar we aan denken is de energietransitie, daar gaat 150 miljoen naartoe dat we van dit geld willen financieren", zegt wethouder Visser van Financiën.

Visser is als voorzitter van de aandeelhouderscommissie blij met het besluit. "Het is goed dat alle betrokken partijen nu echt klaar zijn voor de verkoop en de manier waarop", zegt Visser. De verkoop gaat via een veilingprocedure naar één koper. "Ik denk dat we eind 2019 weten wie Eneco echt gaat kopen", zegt Visser.

Dordrecht

Dordrecht heeft 9 procent van de aandelen en is na Rotterdam en Den Haag (16,55 procent) de grootste aandeelhouder. In totaal hebben 53 gemeenten een belang in Eneco, die gemeenten willen hun aandeel verzilveren nadat de energieleverancier en netwerkbeheerder Stedin zijn gesplitst.

Eneco is in 1995 ontstaan uit een fusie van de nutsbedrijven van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Eneco Politiek010
Deel dit artikel: