nieuws
Brokstukken uit beeldenstorm sieren kerk in Schiedam

ROTTERDAM - Bijna duizend brokstukken ontstaan door de beeldenstorm in de Grote- of Sint Janskerk in Schiedam zijn door kunstenaar Sjef Hendericxks verwerkt in één kunstwerk. Volgende week zal Koningin Beatrix het kunstwerk onthullen
In de Grote- of Sint Janskerk hielden de protestantse Brielse Geuzen in 1572 flink huis. Katholieke heiligdommen werden volledig stukgeslagen. De overblijfselen werden bij de restauratie van de kerk in 1947 onder de grond gevonden, waarna ze in het depot van het Stedelijk Museum belandden. Maar nu dus krijgen ze een definitieve plek in een kunstwerk.
De Schiedamse beeldend kunstenaar Sjef Hendericxs wist al langer van het bestaan van de brokstukken. Hij zag ze jaren geleden in het depot van het museum liggen. Toen al ontstond bij hem een idee voor een kunstwerk. De kerk had er wel oren naar en nu vijf jaar na de eerste schetsen op papier, is het klaar.
Van zijn oorspronkelijke idee is Henderickx nooit afgeweken: "De mooie krulletjes van het gothisch versiersel deden me meteen al aan een lamsvacht denken en dat komt terug in het beeld". Henderickx heeft een vier meter hoog beeld gemaakt met bovenop een offerlam, de symboliek van de stukgeslagen altaren.
Het Lam, zal permanent in de Grote- of Sint Janskerk blijven staan. 30 maart zal Koningin Beatrix het beeld onthullen,