nieuws

Veiligheidsregio kritisch over bezuinigingen bij brandweer

2010_Brandweer_auto_wagen_voorkant.cropresize.tmp.JPG
2010_Brandweer_auto_wagen_voorkant.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Don Berghuijs, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam stapt op als door de geplande bezuinigingen bij de brandweer de veiligheid in het geding komt .
De brandweer in de regio Rotterdam Rijnmond moet het komende jaar 4,5 miljoen euro bezuinigen. Er worden twee directeuren ontslagen en verschillende kazernes worden samengevoegd. Op de werkvloer zullen geen ontslagen vallen, maar mensen die vertrekken zullen niet worden vervangen.
Berghuijs heeft zo zijn bedenkingen: "Het moet wel veilig zijn. Ik moet naar eer en geweten die plannen voor mijn rekening kunnen nemen, anders ben ik weg." Dit zei Berghuijs tegen TVRijnmond.
Woensdag werd bekend dat de brandweer minder vaak wil uitrukken. De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding vindt dat er daarom meer moet worden gedaan aan preventie. Zo moeten meubels brandveiliger worden. Ook komt er meer aandacht voor het voorkomen van branden, onder meer door het gebruik van meer rookmelders.
De vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is het totaal niet eens met de aanpak van de bezuinigingen. Cees van Beek, voorzitter van de vakvereniging heeft laten weten dat de vereniging zich beraden op acties.
Kijk hieronder naar een gesprek met Don Berghuis, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam