ZUIDPLEIN

Aboutaleb haalt hard uit naar youtuber om chaos bij weggeefactie winkelcentrum Zuidplein

Politie en ME op Zuidplein vrijdagavond.
Politie en ME op Zuidplein vrijdagavond. © MediaTV
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam neemt maatregelen tegen youtuber Divaio. Een van zijn weggeefacties zorgde vorige week voor veel onrust in winkelcentrum Zuidplein. De ME moest daarbij in actie komen. Bij een volgende overtreding krijgt Divaio een forse boete, waarschuwt de burgemeester. Hoe hoog de boete is, heeft hij niet gezegd. Daar blijft het niet bij: Aboutaleb dreigt ook met een gebiedsverbod voor heel Rotterdam én de youtuber moet op het matje komen bij de burgemeester.
"Wat hier is gebeurd, kan niet", oordeelt Aboutaleb snoeihard tijdens een debat met de gemeenteraad. "Ik bouw een dossier tegen hem (Divaio, red.) op en er komt ook een persoonlijk gesprek."

Chaos bij weggeefactie

De maatregelen volgen na een weggeefactie van afgelopen vrijdag op Zuidplein. Divaio lokte jongeren naar het winkelcentrum met de belofte dat hij gratis een PS5-spelcomputer zou weggeven. Daar kwamen volgens de influencer zelf zo'n 3.000 jongeren op af. Al snel ontstond een chaotische situatie. Op filmpjes is te zien dat jongeren vuurwerk gooien naar voorbijgangers. Om de rust te herstellen moesten politie en ME worden ingezet. Daarnaast werd het winkelcentrum gesloten. De avond zorgde voor veel winkeliers en klanten voor een angstige avond.
Divaio (21) maakt zogenoemde prank video's: filmpjes waarin hij mensen voor de gek houdt. Divaio is enorm populair onder jongeren. Op YouTube, TikTok en Instagram heeft hij samen meer dan 200.000 volgers. In veel van zijn meest populaire filmpjes zoekt hij met zijn grappen het randje op.
"Als hij (Divaio, red.) een playstation wil weggeven, dan hebben we daar ook allerlei andere manieren voor. Als hij helemaal niet weet aan wie hij het spel moet geven, kan hij het gewoon hier bij het stadhuis afgeven, dan zorg ik ervoor dat het een goede bestemming krijgt", aldus burgemeester Aboutaleb.

Verkeerd uitgepakt

Divaio vertelde na afloop desgevraagd dat hij het 'vervelend' vindt hoe de weggeefactie is gelopen. "Het plan is helaas verkeerd uitgepakt", reageerde hij. "Ik had niet verwacht dat de politie zou moeten uitrukken. Ik ben zeker van plan het voortaan anders te doen. Wellicht zelfs andere soort video’s te maken." Aboutaleb gelooft niet dat Divaio de chaos niet heeft zien aankomen. Hij spreekt de youtuber persoonlijk aan in het debat. "Je wist dat dit een mogelijke consequentie kon zijn. Ik wil flink van me afbijten om te laten zien 'dit doe je niet'."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een actie van Divaio uit de hand loopt. In november ging het al mis in het centrum van Den Haag bij een weggeefactie. Vorig jaar februari moest de politie uitrukken naar de Lijnbaan in Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl