nieuws

Turkije haalt beveiliger consulaat die pepperspray gebruikte tegen Koerd terug

De beveiliger van het Turkse consulaat in Rotterdam die eerder dit jaar pepperspray gebruikte tegen een Koerdische bezoeker, wordt teruggehaald naar Turkije. De beveiliger kan niet vervolgd worden omdat hij diplomaat is.
In mei werkten beveiligers met pepperspray de Koerdische man het consulaat in Rotterdam uit. Hij zou ook zijn geslagen met stokken. De bezoeker werd overgedragen aan de politie.
Door de pepperspray raakten enkele andere bezoekers van het consulaat onwel. Zij zijn ter plekke door ambulancepersoneel behandeld.
Lees meer: Man zet Turks consulaat op stelten
Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei later in de gemeenteraad dat de Turkse beveiligers geen vergunning hadden voor het bezit van pepperspray. Daardoor zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan illegaal wapenbezit.

Diplomatieke status

Het Openbaar Ministerie (OM) startte een onderzoek, maar ontdekte dat de beveiliger die de pepperspray gebruikt heeft, niet strafrechtelijk vervolgd kan worden vanwege zijn diplomatieke status.
De zaak werd overgedragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de kwestie in onderling overleg met Turkije opgelost doordat Turkije zelf heeft besloten de beveiliger terug te trekken.
In september kreeg Rotterdam een nieuwe Turkse consul-generaal. Tussen Aboutaleb en de vorige consul waren flinke spanningen, onder meer door het bezoek van de Turkse minister Fatma Kaya aan Rotterdam in 2017. Aboutaleb vindt dat de vorige consul uiteindelijk ook verantwoordelijk is voor het gebruik van pepperspray door zijn personeel.
Leefbaar Rotterdam heeft over de kwestie een raadsdebat aangevraagd.
Lees meer: Aboutaleb spreekt met nieuwe Turkse Consul: Er is zelfs gelachen!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl