STEEKPARTIJ

Mucahid schiet neergestoken bejaarde te hulp en staat oog in oog met man met bebloede hand

Mucahid Karadeniz
Mucahid Karadeniz © Jacco van Giessen
Mucahid Karadeniz (31) is donderdagochtend nietsvermoedend de weg aan het bestraten in Rotterdam-Overschie als een jonge vrouw in shock op hem af komt rennen. Een 82-jarige man uit Maassluis blijkt te zijn neergestoken. De bouwvakker twijfelt geen moment en haast zich naar de plek waar dit gebeurd zou zijn, op het fietspad van de Delfshavenseweg langs de Schie. Daar vindt hij het zwaargewonde slachtoffer.
De hoogbejaarde man wordt even na 10:00 uur neergestoken. Een 46-jarige man uit Polen zonder vaste woon- of verblijfplaats in ons land, wordt kort na de steekpartij aangehouden op de Woudrichemweg. Waarom er is gestoken, blijft vooralsnog gissen.
De jonge vrouw is rond die tijd aan het joggen en rent na de steekpartij naar een groepje bouwvakkers toe, even verderop. "We waren hier bezig en een jongedame kwam geschrokken naar me toegerend met een telefoon in haar handen. Ze bibberde", vertelt Karadeniz.
Hij vraagt haar wat er gebeurd is en ze wijst in de richting waar ze vandaan is gekomen een man aan. "Ik dacht in eerste instantie dat hij het meisje had lastiggevallen en wilde haar beschermen, maar dat bleek niet het geval." Mucahid ziet dat de man bloed aan zijn handen heeft. "Hij was me aan het uitdagen en wees naar me van 'Kom naar me toe als je wat wilt'. Hij was heel koelbloedig en had gewoon schijt."

Overal bloed

Ineens ziet Karadeniz het gewonde slachtoffer liggen. "Ik draaide mijn hoofd naar rechts en zag de oudere man. Ik heb meteen de politie gebeld. Ik kreeg een mevrouw aan de lijn en ze vroeg of ik naar het slachtoffer wilde lopen als het veilig was. Maar de dader stond er nog. Ik pakte een schep waarmee ik werk en toen liep hij de andere kant op."
Daarna snellen Karadeniz en de vrouw naar het slachtoffer, die op dat moment voorover op een grasveld ligt. Overal ligt bloed en de vrouw barst in huilen uit. Karadeniz blijft er rustig onder. "Hij was gestoken in zijn linkerlies, boven het dijbeen. Ik vertelde de politie dat hij geraakt was in een van zijn slagaders en dat het een hele diepe wond was. Er lag liters bloed op de grond."
Bouwvakker Mucahid Karadeniz.
Bouwvakker Mucahid Karadeniz. © Jacco van Giessen

Reanimatie

De politie vertelt Karadeniz aan de telefoon wat hij moet doen. "Ze vroeg of ik kon kijken of hij nog ademhaalde. Ik zei dat zijn mond open stond en hij buiten bewustzijn was. Of hij ademhaalde wist ik niet, maar hij gaf geen gehoor als ik hem probeerde aan te spreken. Ik deed mijn hemd uit en vroeg of iemand anders die op de wond wilde drukken. Ik heb hem op zijn rug gelegd en op het tempo dat de politie aangaf een hartmassage gegeven."
Als er niet veel later een politieagent arriveert, moet hij blijven reanimeren. Pas als er versterking bij komt, nemen ze het van hem over en hervat Karadeniz 'gewoon' zijn werk, alsof er niets is gebeurd. Hij blijft bescheiden onder zijn heldhaftige actie. "Ik heb twee jaar in een slachthuis gewerkt, ik schrik niet van een beetje bloed. Maar het blijft niet leuk om te zien. Ik hoop dat die meneer het overleeft."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl