nieuws

Kick Out Zwarte Piet klaagt bij Aboutaleb over aanpakken demonstratie

© Bart Maat (ANP
Actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft zich bij burgemeester Aboutaleb van Rotterdam formeel beklaagd over het inperken, afbreken of verbieden van een anti-zwartepietdemonstratie.
Activisten van de groep waren in het weekend van 17 en 18 november verspreid over het land op de been om tegen zwarte piet te demonstreren. Volgens de actiegroep hebben burgemeesters en politie dat weekend ,,op grote schaal gefaald om het demonstratierecht te beschermen."
De advocaat van de groep heeft bezwaren ingediend in acht van de veertien gemeenten waar dit jaar protesten waren gepland. Het gaat naast Rotterdam om Zwolle, Weesp, Leeuwarden, Tilburg, Den Helder, Den Haag en Hilversum.
De groep wil de mogelijkheden bekijken om aangifte te doen tegen mensen of groepen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan onder meer geweld en bedreiging tegen anti-zwartepietactivisten. In diverse gemeenten zijn activisten belaagd door tegendemonstranten.
Volgens voorman Jerry Afriyie is dit jaar meer dan ooit gebleken dat ,,het geweld, de haat en de ordeverstoringen" van de kant van de ,,pro-pieten" komen. Met de ingediende klachten wil de groep de gemeenten ,,bij de les houden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl